Gezonde vzw ZOO en Planckendael
Het afgelopen jaar 2013 gaat bij de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen (KMDA) de boeken in als een jaar van status quo met meer dan 1,6 miljoen bezoekers.
In een persbericht luidt het als volgt: "In deze economisch moeilijke tijden zijn we trots om een gezonde vzw te zijn met een mooie, positieve cashflow als eindresultaat. Dat onze parken relevant zijn en blijven, bewijst het stijgend aantal abonnees. Al voor het negende jaar op rij bereiken we een historisch record in aantal abonnees. Ook op sociale media noteren we een aanzienlijk succes met een stevige stijging in aantal fans. En 2014 belooft een jaar te worden vol vernieuwingen en nieuwe investeringen."
De status-quo is in feite een lichte daling. ZOO Antwerpen klokte eind 2013 af op een 840 000 bezoekers, ongeveer evenveel als in 2012. Planckendael ontving echter 5% minder bezoekers en eindigde op een 770 000 bezoekers. Een daling die door het park wordt toegeschreven aan het feit dat er het jaar voordien extra bezoekers werden gestimuleerd om te komen naar aanleiding van de nieuwe olifantentempel.
Eén van de grootste troeven van beide dierenparken is het feit dat ze kunnen terugvallen op zeer trouwe abonneehouders. Voor het negende jaar op rij stijgt hun aantal en wel met 7,5% om te eindigen op bijna 200 000 individuele liefhebbers!
Uit marktonderzoek blijken de voordelige prijs en het gevoel van vrijheid dat het abonnement biedt, de twee belangrijkste motieven te zijn om lid te worden. Een gezin met vier personen heeft immers na één enkel bezoek aan de ZOO en één enkel bezoek aan Planckendael de kostprijs al teruggewonnen.
2013 gaat de geschiedenisboeken in omwille van de panda-rel. Het zet alvast de Zoo en Planckendael aan om inventief te investeren naar 2014 toe, want uiteraard zullen de reuzenpanda's in Pairi Daiza veel aandacht ontnemen.
Zo blijft ZOO Antwerpen investeren in wat zij noemen de zoo van morgen. De grandeur van het verleden wordt hersteld in verschillende projecten, rekening houdend met alle relevante en nieuwe inzichten van vandaag: met grotere dierenverblijven en vooral een veel sterkere beleving voor de bezoeker.
Het Vogelgebouw en de nieuwe SpeelZOO zijn net afgewerkt. In 2014 wordt het Reptielengebouw en de Roofvogelvolières vernieuwd zonder veel hinder voor de bezoekers. De bezoekers mogen bovendien de zwartvoetpinguïns verwelkomen. Een grote groep waggelaars krijgt een nieuw verblijf heel dicht bij de bezoekers. De brilberen stonden vorig jaar al in de kijker met absolute ster brilbeertje Oberon die in februari geboren werd. Zij krijgen gezelschap van doodshoofdaapjes. Ambiance gegarandeerd! Voor sappige verhalen zorgen de verzorgersbabbels en roofvogeldemonstraties. Kers op de taart is het reuzengrote koraalrif.
Planckendael stort zich in 2014 in nieuwe avonturen met een spectaculair Amerikaans continent. Hier kan je binnenkort wandelen met de Humboldtpinguïns in hun nieuwe verblijf, het paradepaardje van Amerika. In de vernieuwde, mysterieuze Aziatische Serre krijg je een ‘lorilanding’ waarbij onze bezoekers zelf nectar mogen geven aan verschillende soorten kleine, kleurrijke en luidruchtige papegaaitjes. Rond het Kasteel wordt een avontuurlijk kinderparadijs aangelegd.
Behalve de geboorte van Oberon waren er andere opmerkelijke geboortes afgelopen jaar. De geboorte van monniksgier Orion, niet onmiddellijk moeders mooiste, staat op wetenschappelijk vlak wel degelijk op topniveau. Aardvarkentje Oni leek recht uit de ruimte afkomstig en is genomineerd als mooiste geboorte van het afgelopen jaar voor de Diamond ThemePark Awards. Voor het eerst in de 170-jarige ZOOgeschiedenis kwam kogelgordeldiertje Oona succesvol ter wereld.
Slurfhondje Gijs was onze vreemdste nieuwe snoet die heel wat harten vertederde. Olifant Budi vertrok naar Amerika en stier Kanvar, de toekomstige partner voor Kai-Mook, nam zijn plaats in.
In Planckendael blonken volgende bewoners uit: onze babytweeling rode panda’s Ophelia en Oshin, twee wollige dotjes in de takken van de bomen. Karamat, een Aziatische vrouwtjesneushoorn arriveerde, net als Saleye, de nieuwe giraffenkweekhengst. Hij kreeg snel gezelschap van babygiraf Obi. Monniksgier Jean, geboren in Planckendael en vrijgelaten in Frankrijk, kreeg een eigen jong in de natuur. Glunderende wetenschappers, een waar succes.
Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst