featured_header_zoonews2.jpg

50e okapibaby voor ZOO Antwerpen

Pasgeboren okapi noemt Oni

Na een dracht van 14 maanden beviel onze okapi Hakima vrijdag 27 december in de vroege uurtjes van een prachtig kalfje, haar tweede kleintje. Ze woog 28 kg. De okapi is het symbooldier van de ZOO en erg bedreigd in de natuur. Dit is de vijftigste okapigeboorte in Antwerpen sinds de aankomst van de allereerste okapi, het vrouwtje Buta, in 1919. Zowel baby als moeder stellen het wel. Het kleintje stond snel recht op haar gestreepte pootjes.
  

2013-01-ZooAntwerpen Okapi180Oni
De baby is een meisje en kreeg de Afrikaanse naam Oni, wat geboren in heiligheid betekent. Ze weegt inmiddels 34 kg en heeft een uniek streepjespatroon op haar billen en pootjes. Nu drinkt ze nog moedermelk, maar over een jaar is haar blauwkleurige tong even lang als die van mama, zodat ze er lekkere bladeren mee van de bomen kan trekken. Het is momenteel nog wat te koud voor een baby-okapi om een stapje buiten te zetten, maar als de huidige hoge temperaturen aanhouden, dan kan dit snel veranderen.

Acht okapi’s
Oni voegt zich bij een groep van zeven dieren: Hakima, haar mama en Mchawi, haar zus geboren in juli 2011, Yenthe en haar jongetje Ngwani, geboren vorige winter, Sofie en de twee kweekmannetjes Bondo en Henry, de papa van Oni. In het kader van het Europese kweekprogramma dat wij als ZOO Antwerpen in goede banen leiden, vertrekt Mchawi deze lente naar de zoo van Basel. Nkosi, de zoon van Sofie geboren in september 2012, vertrok in december voor dezelfde reden naar de zoo van Wroclaw.

Bedreigde soort
De okapi is helaas een bedreigde diersoort geworden. De laatste tien jaar nam de okapipopulatie met 75% af. Er overleven nog maar 10.000 okapi’s in de dichte regenwouden van Congo, de enige locatie ter wereld waar dit hoefdier voorkomt. Okapi’s zijn familie van de giraffen en ze zijn zo schuchter dat je er zelden eentje ziet in hun habitat. Ze worden bedreigd door ontbossing, jacht door gewapende bendes en de onstabiele situatie van het land. ZOO Antwerpen steunt het okapireservaat rond Epulu en bouwt gelukkig ook verder aan een reservebestand in dierentuinen.
  

2013-01-ZooAntwerpen Okapi420

Internationaal stamboekhouder
De geboorte van Oni is mooi nieuws voor het kweekprogramma. ZOO Antwerpen beheert wereldwijd het stamboek van de okapi en coördineert het Europees kweekprogramma (EEP). Maar wat betekent dit concreet? De ZOO verzamelt alle gegevens van alle okapi’s in dierentuinen over de hele wereld en bepaalt, in Europa, welke koppels er gevormd mogen worden om de beste genetische diversiteit te bewaren. Een moeilijke, maar heel belangrijke taak in het overleven van deze bedreigde diersoort.

1001 raadgevingen
ZOO Antwerpen geeft advies op internationaal niveau over:
• het verblijf (zachte ondergrond, geen acacia in het verblijf, geen giftig onkruid, voortdurend radio in het binnenverblijf om zo plotse geluiden te maskeren,…)
• de sociale verhoudingen (groepssamenstelling, introductie van nieuwe dieren, interactie met mensen en andere dieren, enz.)
• de kweek en de ontwikkeling van jonge dieren (hoe reageren bij het rotavirus dat ernstige diarree veroorzaakt en okapi’s tot de leeftijd van 1 jaar treft?)
• de voeding (lijst met verschillende soorten bladeren die de okapi’s graag eten en goed verteren, 7 verschillende voedingssoorten per dag, in de ZOO: wilgen, hazelaar, esdoorn en af en toe beuk, Amerikaanse en zomereik)
• de gezondheid (heel gevoelig voor kolieken, geen keizersneden mogelijk)
• het transport (1 maand kisttraining, grote kist om neer te liggen tijdens vervoer)

Waarom kweken?
Om geen dieren meer in te voeren uit de natuur, om bedreigde diersoorten niet te laten uitsterven, om bezoekers te informeren over de soort, de bedreigingen, de schoonheid ervan, om de dieren wetenschappelijk te bestuderen en meer over hen te weten te komen en om de okapi’s in het Ituriwoud (Congo) te beschermen, dankzij het EEP is een deel woud natuurreservaat.

Succesvol programma
Er leven momenteel 170 okapi’s in dierentuinen waarvan 66 in Europa, 35 mannetjes en 31 vrouwtjes. Sinds 1995 is hun aantal gestegen met maar liefst 60%. In een ideale populatie zijn er veel jonge dieren en weinig ouderen. Bij kweekprogramma’s van bedreigde dieren stellen onze wetenschappers zichzelf altijd dezelfde hamvraag: Hoeveel dieren heb je nodig om een genetisch gezonde populatie te behouden? Bij okapi’s is het streefdoel 270 dieren. Dat zijn er honderd te weinig. Om dit aantal binnen 100 jaar te bereiken, moeten er wereldwijd jaarlijks 13 baby’s geboren worden.
In 2012 zijn er 15 jongen geboren onder wie twee in Antwerpen. In 2013 waren er 16 borelingen, onder wie dit kleintje van ZOO Antwerpen.

Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst