featured_header_zoonews.jpg

Zwartvoeten in ZOO Antwerpen

Nieuwe pinguïnsoort voor ZOO Antwerpen

De ZOO werkt aan de ZOO van morgen, met respect voor haar unieke, rijke geschiedenis. Eén van de plannen is de uitbreiding van het dierenbestand met een groep zwartvoetpinguins. 

2013-12-ZooAntw-ZwVPinguin180De werken starten vandaag al om tegen het voorjaar een drukbevolkt pinguïnverblijf met zwembad te kunnen presenteren. De pinguïns zullen van over heel Europa afzakken naar de ZOO om er een nieuwe kolonie te vormen en nieuwe gezinnetjes te stichten. De zwartvoetjes krijgen een openluchtzwembad met broedholen in heuvels. Omringd door glas krijgen onze grote en vooral kleinere bezoekers een mooie inkijk. Het nieuwe verblijf zal zich bevinden op de kop van de rotondevolière, aan het andere uiterste van de flamingo’s.

Zwartvoetpinguïns komen voor in Zuid-Afrika en aan de kusten van Namibië. Hun belangrijkste kenmerk zijn zwarte pootjes. Deze pinguïns zijn dus, net als de humboldtpinguïns (die uit Chili en Peru komen), een warme omgeving gewoon en hebben geen gekoeld huis nodig. De humboldtpinguïns verhuizen dan weer naar Mechelen, waar ze binnenkort te bewonderen zijn in Planckendael.

Er bestaan zeventien pinguïnsoorten op aarde, waarvan de meeste kwetsbaar of bedreigd zijn. Overbevissing en olievlekken zijn de grootste boosdoeners. Naast de Zwartvoetpinguïns heeft de ZOO ook konings-, gentoo- en macaronipinguïns in Vriesland.

2013-12-ZooAntw-ZwVPinguin420

Ontwerpschets rotonde:© ZOO Antwerpen Zwartvoetpinguïn (kleine foto): © Paul Mannix Zwartvoetpinguïn (homepage): © freestock.ca