featured_header_zoonews.jpg

Artis start met bouw nieuw jaguarverblijf

Fokpaartje komt naar Artis

De Amsterdamse dierentuin Artis start vandaag met de realisatie van het nieuwe jaguarblijf. Dit is een belangrijke stap in de vernieuwingen van Natura Artis Magistra. Om een bijdrage te kunnen leveren aan het Europese fokprogramma voor de jaguar, zijn de omstandigheden in het nieuwe verblijf zó gecreëerd dat het een ideale fokomgeving is.

2013-12-Artis180Het verblijf bestaat uit rotsformaties en struikgewassen. De dieren kunnen zich op deze manier terugtrekken. Ook kunnen zij van elkaar gescheiden worden. Dit is belangrijk als er welpjes geboren worden. Het vrouwtje voedt de jongen alleen op, en een verstoring van het nestje door het mannetje kan de dood van de welpjes betekenen. De moeder eet de jongen in geval van gevaar op. Jaguars (Panthera onca) houden zich in de natuur vrijwel altijd op in de buurt van water. Daarom komt in het verblijf ook een waterpartij. Jaguars houden erg van zwemmen, in tegenstelling tot veel andere katachtigen die een hekel hebben aan water.

Artis heeft een bijzondere schenking gekregen voor de realisatie van het verblijf. De Goede Doelen Stichting van de schadeverzekeraar Noord Hollandsche van 1816 schonk Artis €900.000. Hierdoor, én door de steun van particulieren, kon het ontwerp definitief gemaakt worden en kan Artis nu van start. Het verblijf komt op de plek waar voorheen de manenwolven leefden.

Natura Artis Magistra wil liefde en zorg voor de natuur stimuleren. Om deze rol nu en in de toekomst te kunnen blijven vervullen, is Artis bezig met grootschalige vernieuwingen. Hiermee wordt meer ruimte voor dieren en planten, voor educatie en voor erfgoed gecreëerd. Een nieuw verblijf voor de jaguars is altijd een belangrijk onderdeel geweest in het plan ‘Artis Vernieuwt’.

2013-12-Artis420

Artis bestaat dit jaar 175 jaar. Artis bestaat uit een historisch stadspark met 26 rijksmonumenten en een gemeentelijk monument. In deze dierentuin leven meer dan 900 diersoorten, 200 bomensoorten en meer dan duizend plantensoorten en -variëteiten.

Foto's: Artis - Ronald van Weeren