featured_header_zoonews2.jpg

Planckendael 2014

Meer dieren, meer actie en meer interactie

2014 brengt heel wat beweging in de wereld van de dierenparken in België. Planckendael stort zich volgend jaar in nieuwe avonturen met een spectaculair Amerikaans continent, met een vernieuwde, mysterieuze Aziatische Serre met lorilanding en een nieuwe speeltuin.
  

2013-12-Planckendael180Wandelen met de pinguïns

De humboldtpinguïns in hun nieuwe verblijf zijn het paradepaardje van het continent (Zuid-)Amerika. De kustomgeving van deze grote wandelpromenade wordt bewoond door een kolonie van een zeventigtal humboldtpinguïns, waaronder de groep uit ZOO Antwerpen die daar verdwenen zijn. Het spectaculaire aspect is dat deze vogels vrije toegang krijgen tot het bezoekerspad.
In dit grote openluchtverblijf wonen ze samen met de chiliflamingo’s en andere knappe vogels zoals de incasterns met hun karakteristieke witte Dalí-snorren.
Actie en reactie gegarandeerd.
  

Het Wilde Westen breidt uit

Niet alleen het zuiden van Amerika garandeert avontuur, ook het noorden komt aan de beurt.
Het Wilde Westen wordt uitgebreid met een groot prairielandschap voor de bizons en de wapiti’s samen. Een oude dienstweg maakt plaats voor een avontuurlijk en organisch pad om te eindigen aan een waterpartij.
Op de kinderboerderij american style kunnen de bezoekers nieuwe dieren ontdekken zoals hangoorgeiten, dwergezels en minivarkens.  

Animo in het continent Amerika zal verzorgd worden door de groep goudkopleeuwaapjes en witgezichtouistiti’s: zij springen van de ene naar de andere boom en op vaste tijdstippen komen ze tot op de grond bij de bezoekers.

De pekari’s of navelzwijnen worden meer in de kijker gezet én ze krijgen nieuwe kameraden, zoals de poedoe’s en de Darwin nandoe’s. Een groepje neusberen krijgt hier eveneens een plek. Zij gaan boven de hoofden van de bezoekers van de ene kant van het wandelpad naar het andere kunnen lopen.
  

Zelf lori-papegaaien voederen

Een andere heuse attractie is de zogenaamde lori-landing, waarbij de serre wordt omgebouwd tot een natuurlijke "luchthaven" voor verschillende soorten lori’s, kleine papegaaitjes. Zij worden aangetrokken door de zoetigheid van nectar, die de bezoekers mogen geven. Daardoor komen ze tot op de hand zitten om ervan te snoepen. Een heel speciale belevenis.
Ook de andere losvliegende vogels krijgen voedertafels zodat je ze in al hun pracht kan bewonderen. Meer Aziatisch decor zal de oosterse sfeer nog verhogen en een klimtoren geeft de jeugdigen onder ons een extra uitdaging.
Op het tweede apeneiland waar het water ingenomen is door de Aziatische dwergotters, neemt een koppeltje zwartkopgibbons de honneurs waar. Ze komen alvast goed overeen!
  

Hyena’s spotten

Afrika moet niet onder doen voor zijn buur Amerika. Het gebied van de hyena’s wordt uitgebreid met het vroegere wolvenverblijf. Op die manier is het verblijf groter en kunnen meerdere dieren rondlopen. Via een kronkelweg kunnen bezoekers de hyena’s op verschillende manieren ontdekken: achter een groot raam, aan de rand van een waterpartij en in een grot.
  

Gloednieuw speelavontuur rond het kasteel

De kasteelzone wordt eveneens volledig heringericht in een avontuurlijk kinderparadijs.
In mei krijgt het restaurant De Ooievaar de looks van een Toscaanse villa. De nabijgelegen speeltuin wordt vervangen door een gloednieuw speelterrein. Bovendien zal het knuffelgehalte toenemen wanneer tegen de zomer diertjes zoals konijnen, pauwen en hoenen de omgeving van het kasteel opvrolijken. 

2013-12-Planckendael420

Foto's: 
Neusberen - Flamingo: © Planckendael / Jonas Verhulst
Humboldtpinguïns - © Planckendael