Veluwse Innovatieprijs en Brass Ring Award

Het Nederlandse Dolfinarium Harderwijk beleeft leuke tijden: het zeezoogdierenpark won twee keer op korte tijd een belangrijke prijs.

2013-11-DolfH-IAAPA180Uit handen van gedeputeerde van de provincie Gelderland mevrouw Traag ontving het Dolfinarium deze avond de Veluwse Innovatieprijs. Het Nederlandse dierenpark nabij het Veluwemeer won met de duurzame vernieuwing van het theater en de nieuwe voorstelling ‘Aqua Bella’.

In de voorstelling met dolfijnen wordt het wereldwijde afvalprobleem bespreekbaar gemaakt. Afval in de oceanen is een van de grootste bedreigingen voor zee(zoog)dieren. Middels belevingseducatie stipt het Dolfinarium dit thema aan bij de gasten. Onder het mom ‘practice what you preach’ werd het theater op een duurzame manier verbouwd. Zo werd al het sloopafval (80 ton per dag), gescheiden afgevoerd. In 2012 werd er al een samenwerking aangegaan met de Beestenbende, een club van ruim 1500 kinderen en 500 begeleiders die elke maand hun eigen buurt schoonmaken.

2013-11-DolfH-Vprijs420

Afgelopen nacht won het Dolfinarium een andere belangrijke prijs: in Orlando, Florida (V.S.) kreeg de nieuwe voorstelling van het Dolfinarium ‘Aqua Bella’ de hoogste onderscheiding ter wereld in dierentuinwereld en attractiebranche, de Brass Ring Award.
Het Dolfinarium was samen met dierenpark Bush Gardens uit Williamsburg (V.S.) genomineerd in de categorie ‘Live Entertainment Excellence’ (Best Overall Production: Budget of $400,001 – $700,000).

Aqua Bella ging in mei in première en ontving in zes maanden tijd al meer dan een half miljoen bezoekers. In de voorstelling met dolfijnen wordt het wereldwijde afvalprobleem bespreekbaar gemaakt. 
Bezoekers moeten nog even geduld hebben om de bekroonde voorstelling te bewonderen, vermits het park momenteel de deuren gesloten heeft; het Dolfinarium opent in de Kerstvakantie weer haar deuren. Dan zal ook Aqua Bella te zien zijn.

2013-11-DolfH-IAAPA420

Het Zeezoogdierenpark in Harderwijk is één van de grootste Dolfinaria in Europa. Dierentuinen, waaronder het zeezoogdierenpark, hebben een belangrijke maatschappelijke functie: Delen van kennis, Onderzoek, Natuurbehoud en creëren van beleving. Per jaar bezoeken miljoenen Nederlanders een of meerdere dierentuinen en maken daar kennis met de meest bijzondere dieren. In het Dolfinarium leven tuimelaardolfijnen, zeeleeuwen, walrussen, zeehonden, bruinvissen (ook wel de Nederlandse dolfijn genoemd) en duizenden vissen. Gasten, en vooral de kinderen, leren deze dieren op een leuke, laagdrempelige, maar ook inhoudelijke manier écht kennen. De dieren in het Dolfinarium zijn daarmee de ambassadeurs van hun soortgenoten en van de zee.
Dolfinarium Harderwijk is hoofdsponsor van Stichting SOS Dolfijn. Deze stichting vangt jaarlijks tientallen gestrande, kleine walvissen op. De zieke dieren worden beter gemaakt en als het kan weer teruggeplaatst in zee. Naast financiële middelen stelt het Dolfinarium ook expertise, onder andere die van onze dierenartsen, ter beschikking aan de Stichting SOS Dolfijn.