featured_header_zoonews.jpg

Bruijnpademelons in ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen verwelkomt twee nieuwe bewoners

Sinds enkele dagen woont er een nieuwe diersoort in de Egyptische Tempel van ZOO Antwerpen: Bruijnpademelons.

2013-11-ZooApen-pademelon180Het kersvers kweekkoppeltje van de Bruijnpademelons woont in de tempel tegenover de olifanten. Pademelon is de verzamelnaam voor de kleinste kangoeroes en wallaby’s. De naam is een Aboriginalverbastering voor kleine woudkangoeroe.

Derde Europese dierentuin
ZOO Antwerpen is de derde dierentuin in Europa die De Bruijnpademelons herbergt. Er zijn in totaal zeven exemplaren op ons continent. Het kweekvrouwtje is de vrucht van een koppeltje van Maagdenburg (Duitsland) en het mannetje is een boreling uit Pilsen (Tsjechië). Ze vierden allebei net hun eerste verjaardag. Nu maar hopen dat er liefde bloeit.

Nieuw-Guinea
De Bruijnpademelons komen enkel voor op Nieuw-Guinea en op eilanden voor de kust. Ze werden voor de eerste keer beschreven én getekend in 1706 door een Nederlandse zeevaarder en avonturier, Cornelis De Bruijn. Hij gaf zijn naam aan deze soort. In de tuin van een magistraat van de Verenigde Oostindische Compagnie op Java, zag hij de dieren voor het eerst.
  

2013-11-ZooApen-pademelon420

Kleiner dan kangoeroes
Pademelons onderscheiden zich van kangoeroes en wallaby’s door hun grootte die eerder klein te noemen is, door het feit dat ze in het bos leven en door hun kortere, dikkere en minder behaarde staart. Het zijn schuchtere dieren die je niet gemakkelijk te zien krijgt in de natuur.
In de ZOO krijgen ze bladeren, hooi, kleine takken en speciale kangoeroekorrels te eten.

Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst