featured_header_zoonews.jpg

2 kleine panda's Planckendael buiten

2 vrouwelijke baby-panda's

Goed nieuws van het pandafront in Planckendael: Lolita en Fernando, het kweekkoppeltje rode panda’s, kreeg op 21 juni een tweeling. De twee borelingen waren tot nu nog amper te zien, want de moeder houdt ze zo’n drie maanden verborgen, maar sinds midden vorige week is het dan zover: de schattige tweeling verlaat nu regelmatig het nest.
De bezoekers kunnen hen bewonderen in het continent Azië van Planckendael, vlak naast de Olifantentempel.

  
2013-10-PlanckendaelPanda180Ophelia en Oshin

Midden augustus heeft dierenarts Francis, bekend van de TV-reeks, hen gevaccineerd tegen de kattenziekte. Hij heeft meteen van de gelegenheid gebruik gemaakt om hun geslacht te bepalen: beiden zijn vrouwtjes. Via de website konden de bezoekers namen kiezen, en het leverde de mooie namen Ophelia (wat helper betekent) en Oshin (Indiaas voor zee) op. Meer dan duizend sympathisanten brachten hiervoor hun stem uit.

   
Kwetsbaar

De rode panda’s komen voor in de oostelijke Himalaya en in Zuidwest-China. Ze zijn kwetsbaar en staan op de rode lijst van het IUCN (the International Union for Conservation of Nature). Er leven nog zo’n tienduizend rode panda’s in de natuur, maar hun aantal neemt snel af. Ze wonen in bergwouden die gekapt worden én hun prachtige pels is gegeerd. Ze zijn dus regelmatig het slachtoffer van stropersvallen.

  
Pandacake 

Rode panda’s zijn roofdieren, maar eten vooral vegetarisch. Hun favoriete voedsel bestaat uit verse bamboebladeren en -scheuten die ze met hun scherpe tanden fijnmalen.
In Planckendael krijgen ze naast de verse bamboe ook speciale pandacake. Deze cake wordt gemaakt volgens een eigen huisrecept en bevat naast vermalen bamboe ook extra mineralen en vitaminen die panda’s nodig hebben.
   

2013-10-PlanckendaelPanda420

Foto's: © Planckendael - Jonas Verhulst