featured_header_zoonews.jpg

Zeehondenopvangcentrum volzet

Full house in Sea Life Blankenberge

Het zeehondenopvangcentrum van SEA LIFE Blankenberge is sinds enkele dagen volledig volzet. Reeds 13 zeehonden zijn er in de afgelopen maand opgevangen, een ongekend hoog aantal, waardoor er in het opvangcentrum voor de eerste maal sinds de uitbreiding drie jaar geleden sprake is van een ‘full house’.

2013-09-SLB-quarantaine180Volgens bioloog Manu Potin is dit te wijten aan de zeer lange winter en korte zomer van dit jaar. “Door de bijzondere weersomstandigheden zitten er momenteel erg weinig garnalen in de Belgische wateren. Dit zorgt er voor dat er veel minder eten is voor zeehondenpups. In combinatie met een groeiende zeehondenpopulatie leidt dit tot een ongekend groot aantal pups in nood, met name door ondervoeding en uitputting”.

Dat de maximum capaciteit bereikt is betekent echter niet dat er zeehondjes aan hun lot worden overgelaten. “We hebben tijdelijke quarantaineruimtes voorzien mochten er de komende periode nog meer pups aanspoelen” aldus Manu Potin. “Op die manier kunnen we er zorg voor blijven dragen dat alle aangespoelde zeehondjes de zorg krijgen waar ze nood aan hebben”.

Het ervaren Rescue Team heeft de handen vol aan de zorg van de 13 pups die momenteel in het opvangcentrum verblijven – maar liefst vier pakken makreel worden er per dag opgepeuzeld door de jongen, meer dan twee keer zoveel dan in voorgaande jaren. Behalve veel tijd kost de hoge bezettingsgraad van het opvangcentrum ook veel geld.
“De opvang van een zieke zeehond kost ons ongeveer 2.500 euro en we ontvangen hiervoor geen enkele subsidie” aldus Albert Sikkens, general manager van SEA LIFE Blankenberge. “Gelukkig kunnen we rekenen op de gulle steun van onze adoptieouders en donateurs die het goede werk van het Rescue Team mogelijk maken. Zeker nu we zoveel zeehondjes tegelijkertijd verzorgen zijn giften onontbeerlijk. Alle hulp is nu welkom!”
   

2013-09-SLB-quarantaine420

Iedereen kan het zeehondenopvangcentrum helpen door te doneren (op rekeningnummer 472.717.1111.77), een zeehond te adopteren of een kleinigheid te deponeren in de donatieboxen bij SEA LIFE Blankenberge. Deze laatste optie stelt de gulle gever direct in staat om de zeehondjes en hun redders te bekijken in het opvangcentrum, dat beperkt toegankelijk is voor bezoekers aan het SEA LIFE centre!