featured_header_zoonews2.jpg

Reuzenpanda's in Pairi Daiza

Pairi Daiza in de running voor reuzenpanda

Er is een beetje communautaire deining ontstaan omtrent de komst van twee reuzenpanda's naar België. Ondertussen is de kogel door de kerk, en mag Pairi Daiza in de lente van 2014 twee reuzenpanda's begroeten.

2013-09-PairiDaiza-Reuzenpanda180Een jaar geleden diende Pairi Daiza, in eigen naam, een aanvraag in bij het State Forestry Administration in Peking voor de opvang van twee reuzenpanda’s. Het dossier werd ingediend volgens de officiële weg in China, in overeenstemming met een nauwgezette procedure. 
De samenwerkingsovereenkomst werd deze ochtend goedgekeurd door de Chinese premier Li Keqiang tijdens zijn bilaterale ontmoeting met de Belgische premier Elio Di Rupo, te Dalian, in het noordoosten van China. Het akkoord werd in de nasleep ondertekend door de heer Li Qingwen, adjunct secretaris generaal van de State Forestry Administration en Eric Domb, voorzitter en stichter van Pairi Daiza. 
Twee reuzenpanda's, mannetje Xinhui ("Rijzende ster") en vrouwtje Haohao ("Zoet") zullen voor een uitzonderlijke periode van 15 jaar in het Waalse dierenpark doorbrengen. In normale gevallen duurt deze leenperiode slechts 10 jaar. Beide beren zijn momenteel 4 jaar oud.

Zoo Antwerpen greep tien jaar geleden nips naast de komst van een koppel reuzenpanda's. In het verleden was het Antwerpse dierenpark thuishaven van deze "mythische" dieren. Zij zijn dan ook een beetje ontgoocheld dat ze nu als dierenpark over het hoofd werden gezien door de premier. Hierdoor dreigt het verhaal een politiek staartje te krijgen. Wat uiteraard jammer is.

De komst van reuzenpanda's is immers bijzonder uniek. In Europa zijn er niet veel dierenparken die deze eer hebben (enkel in Madrid, Wenen, Beauval en Edinbrough). Pairi Daiza biedt alvast één van de grootste en mooiste traditionele Chinese tuinen die buiten China werden gebouwd. Pairi Daiza begon enkele maanden geleden, in het hart van zijn Chinese tuin, met de bouw van ultramoderne faciliteiten, die perfect geïntegreerd zijn in het nagebouwde landschap van Sichuan. 
Deze infrastructuur, ontworpen en gebouwd door onze technici, ingenieurs en architecten, door een team van Chinese ingenieurs, en in nauwe samenwerking met Chinese panda experten is een samenvatting van de meest recente kennis op het gebied van het opvangen, welzijn en fokken van reuzenpanda's. Chinese wetenschappers hebben een opmerkelijke ervaring ontwikkeld in de reproductie van deze bedreigde diersoort, dit door middel van inseminatie of via de natuurlijke weg.

Het "Panda" dossier was al eventjes lopende: gedurende één jaar is een “panda team” dag en nacht aan het werk geweest in Pairi Daiza, om de vooruitgang van het dossier op te volgen. Dit steeds in rechtstreeks overleg met China, met name de panda basis Ya’an te Sichuan.

In tegenstelling tot wat er gebeurt in de meeste dierenparken die panda's opvangen, buiten China, zal er ten alle tijde een team van Chinese wetenschappers ter plaatse zijn om het geluk van Xinhui en Haohao te waarborgen en de kans op de geboorte van een babypanda te maximaliseren.

   

2013-09-PairiDaiza-Reuzenpanda420