featured_header_zoonews.jpg

80 koi voor Kasteeltuinen Arcen

Schenking van Taiwan aan Stichting het Limburgs Landschap

Al jarenlang is een handelsdelegatie uit Taiwan te gast op het grootste Koi evenement ter wereld, de Holland Koi Show. Dit evenement wordt dit jaar van 16 t/m 18 augustus voor de 21ste keer georganiseerd door de Nishikigoi Vereniging Nederland in Kasteeltuinen Arcen.

2013-08-KtArcen180Initiatiefnemer van deze handelsmissie is Ying Ying Chung, eigenaresse van SC Koi Farm in Yunlin, Taiwan. Een aantal zakenlieden presenteert Taiwan tijdens de 21ste Holland Koi Show. Naast de ondernemers is ook een aantal studenten van de Universiteit van Taiwan aanwezig in Arcen. Chung bekleed namelijk een bijzondere leerstoel, visteelt. Deze opleiding is bijzonder succesvol en haar lezingen worden door vele studenten bezocht. Ook haar Koi Farm geniet faam. Recent bezocht de Taiwanese president Ma Ying-jeou de Koi farm van mevrouw Chung.

Door de nauwe banden met de organisatie van de Holland Koi Show was het ook mevrouw Chung niet ontgaan dat de grote Koivijver in de Casa Verde van Kasteeltuinen Arcen leeg was gebleven na de doorstart van het park onder de vlag van stichting Het Limburgs Landschap. Omdat ook de vorige Koi in deze vijver uit Taiwan afkomstig waren heeft zij overleg gevoerd met regeringsvertegenwoordigers. Na verder contact met Toën Feijen, showmanager van de Holland Koi Show voor de Nishikigoi Vereniging Nederland en Gert Elhorst, mede-eigenaar van Takazumi BV, de Nederlandse partner van SC Koi is besloten om ruim 80 Koi, tussen 30 en 40 cm groot, te schenken aan Stichting het Limburgs Landschap / kasteeltuinen Arcen. Op deze wijze maakt Taiwan duidelijk vertrouwen te hebben in een goede toekomst van het park en zeker ook van de Holland Koi Show.

De Koi zijn op dit moment onderweg van Taiwan naar Arcen. Het transport van de Koi duurt ongeveer 48 uur! Een hele operatie die o.a. het verpakken in plastic zakken met water en zuurstof, het inpakken in dozen, het transport naar het vliegveld, het op transport zetten, de vlucht, het inklaren in Nederland, het transport naar Arcen tot aan het uitzetten in de vijver van de Casa Verde behelst.

Woensdag 14 augustus aanstaande om 11.30 uur zullen de vissen worden uitgezet in hun nieuwe onderkomen in Arcen. Hierbij zullen aanwezig zijn Ying Ying Chung en haar studenten allen in traditionele Taiwanees kleding), Gert Elhorst van Takazumi BV, Toën Feyen, manager Holland Koi Show en All Asia Young Koi Show, Theo van Bladel voorzitter van de NVN en Ger Frenken, directeur stichting Het Limburgs Landschap. Laatste zullen ook een nieuw contract ondertekenen voor de organisatie van de Holland Koi Show in Arcen de komende 5 jaren.

Naast de Koi vijver staat traditioneel een voerautomaat met speciaal Koi-voer. De opbrengst van deze automaat zal worden geschonken aan de organisatie van de Ride of the Roses, de beroemde fietstocht in de strijd tegen kanker.
  

2013-08-KtArcen420