featured_header_zoonews2.jpg

Zebraveulentje in Planckendael

Nieuwe bewoner op de savanne

De familie van de grévyzebra’s in Planckendael is sinds zondag een telg rijker. Mama Fanny beviel van een stevig veulentje. De geboorte van dit kleintje is een mooie aanwinst voor Planckendael.

2013-08-Planckend-Zebra180Het diertje is een merrie en zal Okoth heten, wat ‘geboren in de storm’ in het Afrikaans betekent. Ook deze zebra heeft een uniek streepjespatroon op de achterbillen, net zo uniek als onze vingerafdruk. Grévyzebra’s zijn bedreigd, daarom neemt Planckendael actief en succesvol deel aan het Europees kweekprogramma voor deze zebrasoort. Moeder en jong zijn vanaf vandaag buiten te zien voor de bezoekers.

Jonge kudde
De kudde bestond tot voor kort uit 3 merries (Fanny, Asra en Betina) waarvan enkel Betina nog jongen voortbracht. Noni is Betina’s jongste veulen van net geen jaar oud. Begin dit jaar werd de kudde verjongd en uitgebreid met de 2 merries Louisa en Nele uit Leipzig. Chris is de kweekhengst van dienst. In totaal wonen er in Planckendael nu 8 grévyzebra’s op de Afrikaanse savanne (naast de giraffen). De recordleeftijd van grévyzebra’s is 28 jaar. Fanny heeft al de respectabele leeftijd van 21 jaar bereikt en dit jong is haar zevende afstammeling. Fanny is één van onze oudere merries die al acht jaar geen jongen meer voortbracht ondanks talrijke dekkingen. Haar eigen jongen hebben in andere dierentuinen ook al voor nakomelingen gezorgd.

Te weinig
In Zuid-Ethiopië en Noord-Kenia zijn er nog ongeveer 2500 grévyzebra’s over. Ze zijn de grootste van alle zebra’s en de enige soort die bedreigd wordt. In 30 jaar tijd is hun aantal met 80% verminderd. Planckendael steunt het Marwell Wildlife conservatieproject in Kenia. Met behulp van speciale halsbandzenders verzamelt men gegevens over de verplaatsingen en het territorium van de zebra’s om zo een beheers- en conservatieplan op te stellen en de soort te behoeden voor uitsterven.

Wild en koppig
De dieren vormen meestal kleine, gesloten groepen. In tegenstelling tot de andere zebrasoorten zijn de hengsten bij grévyzebra’s territoriaal. Groepen merries met nakomelingen trekken dus door de territoria van dominante hengsten. Niet dominante hengsten vormen vrijgezellengroepen. Grévyzebra’s zijn vrij koppig en onstuimig van karakter.
   

2013-08-Planckend-Zebra420