featured_header_zoonews.jpg

Baby-vicuña in Planckendael

Voor het eerst in 27 jaar vicuña geboren

In Planckendael is een vicuña geboren. Het was al 27 jaar geleden dat er in het dierenpark een vicuña geboren werd... 

2013-07-Planckendael-Vicuna180Voor moeder Dany is dit het eerste jong dat zij op de wereld zet. Zo'n gebeurtenis is altijd een beetje spannend. Zowel met het kleintje als met de moeder gaat alles goed: het veulentje loopt al flink buiten met de groep maar blijft nog het liefst dicht bij mama.

Begin dit jaar was er ook al een andere vicuña drachtig, maar dat jong werd helaas dood geboren. Daarvoor was het al van 17 augustus 1986 geleden dat er in Planckendael nog een kleine vicuña het levenslicht zag. De vorige kweekman veroorzaakte heel wat problemen en zorgde voor onrust binnen de groep. Met de nieuwe kweekman Jazz, die in 2009 aankwam, is de rust weergekeerd en dat bleef niet zonder resultaat. De vicuña’s zijn terug te vinden in het continent Amerika.

Binnen enkele dagen wordt het geslacht van het veulen bepaald en krijgt het van de verzorgers ook een naam. Nog eventjes afwachten dus!

Vicuña's zijn kameelachtigen die leven in de uitgestrekte páramo's in de Andes in Zuid-Amerika. Vicuña's waren bijna een uitgestorven dierensoort. Nu leven ze nog in reservaten in Peru en Bolivië. Het was trouwens de eerste dierensoort die in Zuid-Amerika officieel beschermd werd. Behalve in Planckendael zijn deze kameelachtige zoogdieren ook terug te vinden in Artis (Amsterdam) en Blijdorp (Rotterdam).
   

2013-07-Planckendael-Vicuna420