Moet olifant weg uit Pairi Daiza?

Zal de Afrikaanse olifant Gitana terug moeten naar het Duitse circus van Hardy Weisheit? Dat is de vraag die Pairi Daiza zich vorige week stelde toen een vrachtwagen onaangekondigd kwam aanrijden om "Gitana op te halen".

2013-07-PairiD-Olifant180Gitana arriveerde op 8 mei in Pairi Daiza. De olifant werd het park toevertrouwd nadat de Duitse autoriteiten Gitana hadden in beslag genomen in een Duits circus, waar bleek dat het circus absoluut niet voldeed aan de minimale condities voor het welzijn van deze olifant. Pairi Daiza had beschikbare ruimte en ervaring met olifanten, en zo geschiedde dat het parket bij de arrondissementsrechtbank van Kiel (Schleswig-Holstein) de eigendom van deze olifant officieel over aan Pairi Daiza overdroeg op 3 juli.

Vorige week, twee weken na de eigendomsoverdracht aan Pairi Daiza, zag het personeel van Pairi Daiza vol verbazing hoe een tiental leden van het Duitse circus opdoken aan de ingang van het park. Ze stelden laconiek dat ze waren gekomen om "Gitana op te halen" en zwaaiden met wat leek op een vonnis van 12 juli, afkomstig van dezelfde Duitse rechtbank. Toen de magistraat werd gecontacteerd, verklaarde deze niet op de hoogte te zijn van dit vonnis. 

Volgens de laatste informatie hebben de Duitse autoriteiten contact opgenomen met de Belgische lokale en federale politie om ieder ongepast gedrag van medewerkers van het circus in de buurt van Pairi Daiza te vermijden.

Pairi Daiza verwacht dat deze “vonnisoorlog” geregeld wordt. In afwachting, en dit vanaf de eerste dag dat ze in onze Afrikaanse wereld aankwam, geniet Gitana de beste zorgen en tederheid van Suzy, onze Afrikaanse olifant, die sindsdien haar beste vriendin is geworden. Zich niet bewust van wat er achter haar rug bekokstoofd wordt, blijft Gitana baden, krijgt ze pedicures en huidverzorging, wentelt zich in de modder, amuseert zich met het zoeken naar haar voedsel dat verborgen is door haar verzorgers en maakt rustige wandeltochtjes.
   

2013-07-PairiD-Olifant420