featured_header_zoonews.jpg

Helmkasuariskuiken in Artis

Jonge vogel verkent verblijf

 

Begin juli is er een helmkasuaris uit het ei gekropen in Artis Zoo te Amsterdam. Deze week is het kuiken voor het eerst met zijn vader het buitenverblijf gaan verkennen.

2013-07-Artis-helmkasuaris180Bij de helmkasuaris broedt niet de hen, maar de haan de eieren uit. Het vrouwtje gaat na het leggen van de eieren op zoek naar een ander mannetje. Net als in de meeste andere diertuinen, leven ook in Artis de hen en de haan buiten het broedseizoen gescheiden van elkaar.
Opvallend aan de eieren van de helmkasuaris is dat ze niet wit zijn, zoals de eieren van de kip of de struisvogel, maar groen! Het vrouwtje legt gemiddeld 3 tot 5 eieren per keer, maar het mannetje broedt deze uit.

De helmkasuaris (Casuarius casuarius) leeft een verscholen bestaan in het dichte regenwoud van Nieuw-Guinea, Indonesië en het noordoosten van Australië. Hij is verwant aan de emoe, de grootste loopvogel van Australië. Daar loopt hij in zijn territorium over vaste paden. Met de benige helm op zijn kop duwt de helmkasuaris takken en struiken aan de kant als hij zich een weg door het bos baant.

Een helmkasuaris kan wel 50 km per uur rennen en zonder aanloop 1.5 m hoog springen. Ook water is geen belemmering voor deze vogels, ze kunnen namelijk prima zwemmen. Vliegen kan hij echter niet omdat hij te zwaar is. De kasuaris is na de Afrikaanse struisvogel de zwaarste nog levende vogel ter wereld.
   

2013-07-Artis-helmkasuaris420