featured_header_zoonews.jpg

Baby-giraf Bellewaerde noemt Albert

Goed nieuws voor EEP kweekprogramma

Gisteren mocht Bellewaerde Park de komst van een babygiraf aankondigen. Die dag kondigde Koning Albert II zijn afscheid aan. Daarom dat het West-Vlaamse park besloot om het jonge dier Albert te noemen.

2013-07-BLW-BabyGiraf180De komst van de babygiraf was al langer verwacht: eerst werd er voorspeld dat de baby-giraf in de lente zou geboren worden, maar het was wachten tot woensdag 3 juli 2013 om 13u28 om de jongste bewoner van de Savanne in Bellewaerde Park te begroeten. Toevallig of niet, het viel net samen met de geboortedag van Bellewaerde Park zelf. De babygiraf en moeder maken het beiden super.

Naar aanleiding van de troonsafstand van Koning Albert II heeft Bellewaerde Park besloten de babygiraf de naam Albert te geven. Het park heeft zelfs een vraag verstuurd naar het Koninklijk Paleis of Koning Albert II dooppeter van de kleine giraf wenst te worden.

Ondertussen gaat alles prima met kleine Albert. Hij loopt al zeer vlot rond en is nieuwsgierig naar alles wat er rondom hem gebeurt. Elke 2 uur krijgt hij een fles melk, die door de verzorgers wordt toegediend. Dit is een hele karwei want ook ’s nachts moet het jonge zoogdiertje zijn fles te krijgen. De dierenverzorgers zullen dan ook voor de komende weken met een beurtrolsysteem werken zodat de babygiraf op tijd zijn drinken heeft.

Normaal gezien zou het jonge dier moeten gaan zogen bij haar mama, maar jammer genoeg weigerde mamagiraf Simone dit en toonde ze geen interesse in haar jong. Simone is acht jaar oud. Het was voor haar de derde bevalling in Bellewaerde Park. Een zwangerschap bij een giraf duurt ongeveer 14 maand. De bevalling kan soms complex verlopen, al verliep ze in dit geval zonder enige problemen. De verzorgers en de dierenarts waren alvast gedurende de hele periode van de bevalling aanwezig.
Binnen een aantal dagen en als het weer het toelaat (minimum 15°C) kunnen de bezoekers tijdens hun bezoek Albert komen bekijken. Hij zal in de Savanne een ruimte krijgen, dicht bij de observatietoren. Later zal hij kunnen ravotten met de andere giraffen van het park.
     

 

De geboorte van de babygiraf is een enorme opsteker voor Bellewaerde Park en het Europese EEP kweekprogramma (European Endangered Species Programme) van de Rothschild giraffen. De populatie van deze giraffensoort bedraagt volgens het recentste EAZA-rapport (European Associations for Zoos and Aquaria) nog maar slechts 650 dieren in de hele wereld.

Men kan uiteraard ook Albert volgen via www.babybellewaerde.com. Deze site bevat foto’s, filmpjes, interessante getuigenissen van de verzorgers. Ook de babyboom van de andere dieren is hier op te volgen. Zo werd op 4 april een witkopmaki geboren. Witkopmaki’s zijn ook een bedreigde diersoort en komen zelden voor in Europese dierenparken. Ook bij de zebra’s was er vrolijk nieuws…
    

2013-07-BLW-BabyGiraf420