featured_header_zoonews.jpg

Steppeslurfhondje in ZOO Antwerpen

Nieuwe diersoort

In ZOO Antwerpen is vorige week een nieuwe bewoner gearriveerd, Gijs, een slurfhondje dat geboren werd op 1 april in Blijdorp, de dierentuin van Rotterdam. Hij is te bewonderen in het Kleinapengebouw, in het eerste verblijf links aan de ingang bij de mantelbavianen. 

2013-06-ZooAntw-Slurfhond180Familie van de olifanten
Met zijn gekleurde vacht, zijn lange slurf, zijn behendigheid en snelheid, zijn lange rattenstaart en hoge pootjes heeft dit diertje biologen lang laten twijfelen. Ontdekt in de 19de eeuw, werden de slurfhondjes eerst ondergebracht bij de familie van de insecteneters en gelinkt aan de spitsmuis, aan de egel of zelfs aan de mol. Zij werden ook gezien als primaat of zelfs konijn. Recente studies tonen een unieke Afrikaanse afstamming. De meeste biologen klasseren het diertje daarom onder de Afrotheria, een superorde van zoogdieren die ook de olifanten, de aardvarkens en de zeekoeien omvat.

Zijn slurfje gebruikt hij om insecten mee te zoeken. Hij woelt de aarde om en legt zo insecten zoals meelwormen bloot. Hij snuffelt ook met zijn slurf, maar hij kan er niets mee oppakken, zoals een olifant wel kan.

Hond, muis of sengi?
Weinig zoogdieren kunnen bogen op zo’n gekleurde geschiedenis en een genetische stamboom die zo slecht begrepen werd. De determinatiediscussie resulteerde in een taalkundig doolhof. In het Nederlands en Duits spreken we van een slurfhondje, andere talen kiezen voor sengi of olifantspitsmuis.

Heel zeldzaam in Europese dierentuinen
Er bestaan 18 verschillende soorten sengis. Het diertje in de ZOO is een Rhynchocyon petersi, een steppeslurfhondje. Alleen in Blijdorp wonen identiekelingen. Dat maakt ZOO Antwerpen samen met Blijdorp de enige zoo in Europa met deze soort slurfhondjes.

Het steppeslurfhondje leeft in de dichte kust- en bergwouden van Oost-Afrika. Hij voedt zich met kleine insecten die ondergronds leven. Het diertje wordt door de IUCN (International Union for Conservation of Nature and Natural Resources) geklasseerd als kwetsbaar.
    

2013-06-ZooAntw-Slurfhond420

Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst