Nieuw plein voor Amsterdam

Artis bestaat dit jaar 175 jaar. Tijdens het jubileumjaar gaat Artis door met haar grote vernieuwings- en transformatieproces. Eerder deze week is het officiële startsein gegeven voor een belangrijk moment in de vernieuwingen van Artis, de realisatie van een groen, openbaar Artisplein én de herbestemming en restauratie van de daaraan gelegen rijksmonumenten de Ledenlokalen en het Groote Museum.

2013-06-Artis-tijdscapsule180Tijdscapsule
Eberhard van der Laan (Burgemeester van Amsterdam), Elvira Sweet (gedeputeerde Provincie Noord-Holland), Judith Lingeman (BankGiro Loterij) en Cees van ’t Veen (Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed) hebben in de Ledenlokalen symbolisch het startsein gegeven voor deze vernieuwingen. Dit deden zij door een tijdscapsule te vullen met souvenirs van dit moment opdat het latere generaties iets kan onthullen over de grote vernieuwingen in Artis na 175 jaar. Daarnaast heeft Artis-directeur Haig Balian samen met de founding partners van het Artisplein een stenen plaquette onthuld die onderdeel wordt van het Artisplein.

Het Artisplein
Het Artisplein wordt een groene ontmoetingsplek op de hoek van de Plantage Kerklaan en de Plantage Middenlaan, die een aanzienlijke verrijking van het culturele, educatieve en recreatieve aanbod van Amsterdam betekent. Aan het Artisplein liggen de rijksmonumenten de Ledenlokalen en het Groote Museum. In de Ledenlokalen komt ’s werelds eerste dierentuin van micro-organismen, de microZOO, een stadsbrasserie en een televisiestudio. Het Groote Museum, het sinds 1947 voor het publiek gesloten rijksmonument, wordt gerestaureerd. Artis bereidt hier een nieuw natuurmuseum voor gewijd aan de relatie natuur-mens. Daarmee krijgt Amsterdam zijn eerste natuurmuseum passend in deze tijd.

 

2013-06-Artis-tijdscapsule420

Foto: Artis, R. van Weeren
Artis-directeur Haig Balian onthult samen met de founding partners van het Artisplein de stenen plaquette.