featured_header_zoonews.jpg

Extra troef in Zoo Antwerpen

Babybrilbeer toont zich aan bezoekers

Gisterenochtend kwam de eerste Belgische brilbeerbaby voor de eerste keer buiten. Het jonge dier liet zich in volle glorie zien aan de bezoekers. Hij/Zij bleef veilig dicht bij mama en ondernam al een hele snuffel- en klimtocht over boomstammen en tussen de struiken. De baby blijkt bijzonder ondernemend en een durfal te zijn.  

De komende dagen staat een verdere verkenning van het buitenverblijf onder het lentezonnetje op de planning. De brilbeer heeft een zwarte vacht. Hij dankt zijn naam aan de blonde tekening rond zijn ogen, waardoor het lijkt alsof hij een brilletje op heeft. Deze geboorte is van groot belang voor het Europese kweekprogramma. De soort wordt in de natuur vooral bedreigd door jacht, illegale handel en habitatverlies.

2013-06-ZooAntwerpen-Brilbeer180Heel bijzonder: brilbeermoeder kiest zelf bevallingsdatum!
De precieze bevallingsdatum bij deze brilberen is nooit helemaal juist te bepalen omdat deze berensoort een vertraagde innesteling van de vrucht kent. Dit ingenieuze systeem zorgt ervoor dat de moeder de ontwikkeling van het embryo kan vertragen zodat de babybeer pas ter wereld komt op een voor haar geschikt moment, onder goede weersomstandigheden of in het fruitseizoen bijvoorbeeld. Brilberen zijn hoofdzakelijk vegetariërs. Zamora houdt vooral van rozijnen, vijgen. papaya, meloen en pindanootjes.

Mannetje of vrouwtje ?
Tot voor kort zat ons beertje achter de schermen, warm verstopt in zijn nestje. Mama Zamora bouwde een knus nest van stro en leerde de baby al wat klimmen. De verzorgers uit de Antwerpse zoo wilden daarom ook liever niet de rust verstoren: het geslacht blijft tot op vandaag een mysterie. Nu het beertje buitenkomt, hopen de verzorgers door observatie het geslacht te kunnen bepalen. De manier waarop het kleintje plast, is eigen aan het geslacht: rechtopstaand voor de mannetjes en gehurkt voor de vrouwtjes. Om een geschikte naam te zoeken, kozen de verzorgers al drie namen voor een meisje (Olivia, Ona en Onora) en drie voor een jongen (Olivier, Orson en Oberon).
Iedereen mag zijn/haar favoriet opgeven op onze website www.zooantwerpen.be of op de facebookpagina van de ZOO.

Belangrijk voor het kweekprogramma
Gladstone, de vader, en Zamora (13 jaar) vormen sinds juli 2012 een belangrijk genetisch koppel. De jacht, het verkeer en de verkleining van hun leefgebied maken de brilberen erg kwetsbaar.
Bovendien werkt ZOO Antwerpen actief mee aan het Europese kweekprograma en is de baby belangrijk voor de Europese populatie. Vandaag tellen 24 Europese dierentuinen een totaal van 67 brilberen. Daarnaast voeren wetenschappers van het Centre for Research and Conservation (CRC) in ZOO Antwerpen sinds 8 jaar DNA-analyses uit op meststalen van brilberen uit Peru en Bolivia. Dit onderzoek laat de wetenschappelijke wereld toe om een betere kennis te ontwikkelen over de genetische status van de brilbeer in zijn natuurlijke omgeving (het Andesgebergte).
   

2013-06-ZooAntwerpen-Brilbeer420

 
Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst