featured_header_zoonews2.jpg

Aardvarkentje geboren in ZOO Antwerpen

ZOO Antwerpen verwelkomt baby in nocturama

ZOO Antwerpen verwelkomde vorige week een pasgeboren aardvarkentje in het nocturama (nachtdierenverblijf)! Het kleine, kale diertje heeft een roze, gerimpeld velletje. Het vreemde uiterlijk geeft het de looks van een buitenaards wezentje. Met zijn grote oren en lange snuit is het jonge diertje een miniatuur van zijn ouders. Het bizarre diertje krijgt de klok rond verzorging. Het baby'tje is voor de bezoekers te zien via een camera in de kraamkamer van het nachtdierenverblijf.

2013-05-ZooAntwerpen-aardvarken180Mama Curly zet met haar nieuwe spruit haar vijfde jong op de wereld. Haar vorige jongen werden - op Nuru vorig jaar na - nog geen maand oud. Het grootbrengen van aardvarkens is op z’n zachtst gezegd niet gemakkelijk. Het zogen blijft een struikelblok. De melkproductie van de moeder komt erg moeizaam op gang. In het begin heeft het diertje alvast kunnen genieten van de eerste belangrijke moedermelk.
Elke drie uur wordt het door de verzorgers aangelegd bij mama aardvarken na massage van haar borstklieren. Meestal krijgt het jong zo nog niet voldoende te drinken. Daarom kolven de verzorgers moedermelk af, geven dit aan het aardvarkentje en voederen nog bij met puppymelk. Zo helpt de zoo het jong op weg en mama Curly kan op die manier voldoende aansterken. Inmiddels is het diertje al ruim twee weken oud en gaat het super. Het begint zelf heel goed bij Curly te drinken. De oortjes staan rechtop, een teken dat het diertje blaakt van gezondheid.

En sterk moet het jong zijn, want het moet reageren als mama hem per ongeluk opzij duwt. Aardvarkens staan er om bekend hun jongen niet echt zachtaardig te behandelen. Als blijkt dat Curly te actief wordt tijdens de nacht in de nestbox en een risico vormt voor haar jong, dan brengt de couveuse soelaas. De temperatuur in dit nestje is 27 graden en de luchtvochtigheid 60%. Het ziet er naar uit dat Curly het zelf allemaal goed aankan en de kraamkamer blijkt niet vaak nodig. Het geboortegewicht bedroeg 1,5 kg.
   

2013-05-ZooAntwerpen-aardvarken420

  
Het geslacht van de boreling is nog niet gekend want het is heel moeilijk vast te stellen. Elk jong aardvarkentje heeft uitwendig een soort balletjes die te verwarren zijn met teelballen. Dit kunnen echter even goed zijn of haar geurklieren zijn. Dit jaar beginnen de dierennamen van alle baby’s in ZOO en Planckendael met een O. De naam wordt bepaald eens het geslacht bekend is.

Er leven 45 aardvarkens in Europese dierentuinen. In de natuur kan je ze moeilijk bewonderen omdat ze een verborgen, nachtelijk leven leiden. Aardvarkens zelf zijn niet bedreigd, maar hun bestaan is belangrijk voor andere Afrikaanse dieren zoals hyena’s en wrattenzwijnen. Deze dieren gebruiken hun holen als schuilplek.

Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst