featured_header_zoonews2.jpg

Nieuw giraffekweekman in Planckendael

Nieuwe stap in kweekprogramma

Planckendael verwelkomt een nieuw mannetje bij de giraffen: Saleye. Hij maakte eind vorige week zijn intrede in de grote Savanne. Hij was enkele dagen voordien toegekomen uit Champrépus (Normandië, Frankrijk) en heeft ondertussen al kennis gemaakt met de drie vrouwtjes: Diamant, Barbie en Megara, de dochter van Diamant.

2013-05-PlanckendaelGiraf-180Ook het jong mannetje Ndale, zoon van Barbie, heeft hij al ontmoet. De komst van de 5 jaar oude Saleye betekent een nieuwe impuls voor het internationale kweekprogramma van deze bedreigde soort. Op dit moment zijn er twee van onze vrouwtjes zwanger van de vorige giraffe-man, Baridi.

Eind maart namen Baridi en zijn zoon Karega, afscheid van Planckendael om hun nieuwe perk in de zoo van Turijn (Italië) in te nemen. De carrière van Baridi in Planckendael was zeer succesvol. Samen met vrouwtje Barbie zorgde hij voor maar liefst drie nakomelingen (Mukiri, Kianga en Ndale). Met Diamant kreeg hij er twee (Karega en Megara).

Om te vermijden dat hij met zijn dochter Megara zou paren en om de populatie Kordofangiraffen genetisch gezond te houden, werd besloten om hem naar een vrijgezellengroep in de zoo van Turijn te brengen. Karega heeft hem vergezeld.

Saleye, geboren in Parc Zoologique de la Barben (Frankrijk), is dus nu de nieuwe kweekman. Hij was nog nooit eerder vader. Genetisch gezien is hij een betere keuze dan Baridi omdat hij weinig verwant is met de Europese populatie giraffen en zijn rol zal cruciaal zijn voor het succes van het kweekprogramma. 
Maar hij zal nog wat geduld moeten hebben want zowel Diamant als Barbie zijn momenteel zwanger van zijn voorganger, Baridi. Diamant krijgt haar kalf in de zomer, Barbie ergens in de winter. Megara, die ter wereld kwam in 2011, is nog een beetje te jong.

Inmiddels went Saleye aan zijn omgeving in de Savanne van Planckendael, waar hij tussen de impala’s, de Kaapse elandantilopen en de helmparelhoenen leeft. Hij is een vreedzaam mannetje dat staat te popelen om bij te leren. Zijn training is dan ook al met succes van start gegaan.
    

2013-05-PlanckendaelGiraf-420

De giraffen in Planckendael zijn een bedreigde ondersoort en lijken sterk op de zeer bedreigde giraffen in Niger, waarvan er nog slechts een 200-tal in leven is. Planckendael neemt deel aan het Europese kweekprogramma maar steunt ook al verschillende jaren de giraffen ‘in situ’ (in Niger in dit geval) door geld in te zamelen voor het bouwen van waterputten voor de lokale bevolking. Zo werd reeds €12.000 geschonken aan ASGN (Association pour la Sauvegarde des Girafes du Niger) om waterputten aan te leggen in de dorpsgemeenschap Kouré in Niger. Hierdoor verdwijnt de concurrentie om water tussen mens en dier en verbetert zowel de sociale als de economische situatie van de bevolking.