featured_header_zoonews2.jpg

Giraf Ghonda 100% zwanger

Primeur voor Faculteit Dierengeneeskunde en Bellewaerde Park

Afgelopen weekend zijn specialisten van de Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent en de dierenverzorgers van Bellewaerde Park er voor het eerst in geslaagd om via een echografie vast te stellen dat giraf Ghonda zwanger is en dat alles goed gaat met het kleintje.

2013-05-BLW-BabyGirafEcho180Een primeur voor zowel de universiteit als voor Bellewaerde Park. Omdat echografieën bij giraffen zeer moeilijk zijn, is het voorlopig nog niet mogelijk om te bepalen wanneer het kleintje precies geboren wordt. Daarom zullen de dierenverzorgers verder gaan met de doorgedreven trainingen van giraf Ghonda zodat de experts binnenkort nog betere beelden kunnen nemen.
Ondertussen wordt ook de training van giraf Simone opgestart om ook bij haar een echografie te kunnen uitvoeren.

Geslaagde echografie
Afgelopen weekend zijn specialisten van de Faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit Gent en de dierenverzorgers van Bellewaerde Park er voor het eerst in geslaagd om een echografie uit te voeren op een giraf. Het nemen van een echografie bij een giraf is geen evidente zaak. Giraffen zijn in de eerste plaats exotische dieren en dus niet gewoon aan aanrakingen door mensen. Pas na een doorgedreven training waarbij de giraf stapsgewijs gewoon wordt gemaakt aan de aanrakingen en de inbrenging van de echografiesonde, kan een kwalitatieve echografie worden uitgevoerd.

De eerste beelden bevestigen dat giraf Ghonda zwanger is en dat alles goed gaat met het kleintje. Wanneer de babygiraf precies geboren wordt, is zeer moeilijk te bepalen omdat er zeer weinig vergelijkbaar beeld- en ander referentiemateriaal bestaat van babygiraffen tijdens een zwangerschap.

2013-05-BLW-BabyGirafEcho420

Giraf Simone
Naast Ghonda is ook de andere vrouwelijke giraf van Bellewaerde Park zwanger. Giraf Simone is echter een zenuwachtiger dier waardoor het nog niet mogelijk was om bij haar een echografie uit te voeren. De dierenverzorgers zullen met haar verder trainen en de ervaringen uit de echografie van Ghonda gebruiken om ook hier een beeld te krijgen van de zwangerschap van Simone.

Babyboom
Ondertussen gaat de babyboom in Bellewaerde Park onverstoord verder en werden al heel wat diertjes geboren. Zo mochten we 2 capibara's, 1 witkopmaki, 2 wallabies en een groep eendjes verwelkomen in het park. De geboortes van deze dieren en al het recentste nieuws over de zwangerschappen kan gevolgd worden op de speciale blog: www.babybellewaerde.com