featured_header_zoonews2.jpg

Prinses Margriet opent Artis in bloei

Koninklijke Hoogheid doopt Artis-tulp

Gisteren opende de Nederlandse prinses Margriet ‘Artis in bloei’. Dit deed zij door de Tulipa Natura Artis Magistra te dopen ter gelegenheid van het 175-jarig bestaan van Artis.

Honderden mensen hadden zich op de Papegaaienlaan, voor het Kamelenveld, verzameld om de doop van de Artis-tulp van dichtbij te kunnen meemaken. In de lentezon sprenkelde Prinses Margriet water over de speciaal voor Artis gekweekte tulp, waarmee zij ‘Artis in bloei’ officieel opende.

2013-03-Artis-Tulp-180Artis in bloei
Artis staat het hele jaar extra in bloei, waardoor Artis de meest kleurrijke, fleurige en geurige bloementuin van Nederland is. Dit is het geschenk dat Artis aan haar bezoekers geeft. Want waar bloemen zijn, ontstaat een gevoel van feestelijkheid, van iets bijzonders. Artis is dit jaar een kleurenparade van 176.875 bloemen en 36.000 planten, allemaal geplant met de hulp van groenschoolstudenten. Artis is hiermee de tweede bollentuin van Nederland. Tussen de meer dan 80 tulpensoorten die Artis dit jaar rijk is, bloeit ook de unieke Artis-tulp, die speciaal voor het jubileum gekweekt is. Bezoekers van Artis kunnen aan de hand van bloemenkaarten die gratis bij de kassa verstrekt worden ‘Artis in bloei’ ontdekken. In de Artis-app is ook een speciale ‘Artis in bloei’-route opgenomen.

Tulipa Natura Artis Magistra
De speciaal voor Artis gekweekte tulp is geel en heeft een oranje hart. Het is een vroegbloeiende tulp van rond de 30 centimeter hoog. Wanneer de bloem volledig geopend is, kan de Artis-tulp een diameter van 12 centimeter halen. De Tulipa Natura Artis Magistra is een beweeglijke tulp, wat betekent dat de bloem zich bij zonneschijn volledig opent en bij schemer sluit. Op dagen wanneer het afwisselend zonnig en bewolkt is, opent en sluit de Artis-tulp zich meerdere malen per dag.

Beschermvrouwe
Prinses Margriet is sinds 2002 beschermvrouwe van het Koninklijk genootschap Natura Artis Magistra. Artis kreeg op 7 maart 1852 het predicaat Koninklijk van Koning Willem III. Sinds die tijd hebben vele leden van het vorstenhuis tentoonstellingen en dierverblijven in Artis geopend. Zo opende Prins Bernard in 1974 het olifantenverblijf en in 1988, tijdens het 150-jarig jubileum, bezochten Koningin Beatrix en Prinses Juliana het Planetarium. In 2004 opende Prinses Maxima de Pampa en in 2006 opende Prinses Margriet het Vlinderpaviljoen. Op 27 februari 2013 is het predicaat Koninklijk van Artis met 25 jaar verlengd.
   

2013-03-Artis-Tulp-420

Foto Artis, Ronald van Weeren