featured_header_zoonews2.jpg

Jubileumjaar voor Burgers’ Zoo

100 jaar kleurrijke dierentuingeschiedenis

Op 30 maart 2013 viert Burgers’ Zoo zijn 100-jarig bestaan. Het Arnhemse dierenpark kent een avontuurlijke geschiedenis die ons voert langs de begintijd in 1913 in ’s Heerenberg, waar oprichter en eigenaar Johan Burgers zijn uit de hand gelopen privé dierenverzameling op 30 maart van dat jaar voor het eerst openstelt voor het publiek.
   

2013-03-Burgerszoo100-420

   
In 1923 verhuist Burgers met zijn dierenpark naar Arnhem, waar hij zich vestigt naast het Nederlands Openluchtmuseum ten noorden van de stad. De oorlogsjaren en met name de Slag om Arnhem in 1944 vormen de zwaarste periode in de geschiedenis van het park, waardoor de wederopbouw van het grotendeels verwoeste dierenpark na de bevrijding jarenlang heeft geduurd.

Het Nederlandse dierenpark staat internationaal bekend om zijn vernieuwende dierenverblijven, waarin diersoorten zo vrij en zo natuurlijk mogelijk gehouden worden. De opening van het Leeuwenpark (1968), het Safaripark (1969), de chimpanseekolonie (1971), Burgers’ Bush (1988), Burgers’ Desert (1994) en Burgers’ Ocean (2000) vormen niet zelden regelrechte revoluties in de dierentuinwereld.
Burgers’ Zoo blijft zich echter steeds verder ontwikkelen en heeft het afgelopen decennium onder andere het Safari Meeting Centre (2007), Burgers’ Rimba (2008) en Burgers’ Kids Jungle (2012) gerealiseerd.

Burgers’ Zoo is trots dat het 100-jarige jubileum is bereikt als een kerngezonde organisatie die functioneert zonder structurele subsidies van de overheid en sponsorgelden vanuit het bedrijfsleven. Het dierenpark, dat van een uit de hand gelopen hobby van een groot dierenliefhebber, is uitgegroeid tot een modern dierenpark waar elk jaar ruim 1,5 miljoen bezoekers verwelkomd mogen worden.

Met andere woorden: Burgers’ Zoo is 100 jaar jong en kijkt vol vertrouwen naar de komende 100 jaar!

Hieronder volgt een overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in de kleurrijke geschiedenis van Burgers’ Zoo:

1913

Al vanaf de beginperiode in 1913 mocht de nieuwe dierentuin van Johan Burgers op veel belangstelling rekenen, zowel uit Nederland als uit Duitsland. De dieren werden namelijk op een heel natuurlijke en vaak zelfs revolutionaire wijze gehuisvest. Zo ontwierp Burgers het eerste tralieloze roofdierverblijf van Nederland. Johan Burgers was goed bevriend met Carl Hagenbeck, de directeur van Zoo Hagenbeck in Hamburg. Beide heren inspireerden elkaar over en weer tot het bouwen van imposante rotspartijen, panoramische vergezichten en verblijven, waarin de dieren door middel van natuurlijke barrières als grachten en droge greppels van de bezoekers gescheiden werden in plaats van de in die tijd gebruikelijke tralies en stevige hekwerken.

1923

Het stadje ’s Heerenberg was aan het begin van de twintigste eeuw erg lastig bereikbaar: veel wegen waren nog niet geasfalteerd en de tocht moest vaak met paard en wagen worden afgelegd bij gebrek aan goede openbare verkeersmiddelen. Johan Burgers besefte dat hij naar een grotere stad moest verhuizen, zodat zijn dierenpark logistiek beter bereikbaar zou worden voor de groeiende aantallen geïnteresseerden. In 1923 vond hij een uitstekende locatie in een bosrijke omgeving ten noorden van Arnhem, direct naast het Nederlands Openluchtmuseum gelegen. De toenmalige burgemeester van Arnhem had een vooruitziende blik toen hij zich voorstelde dat beide organisaties gezamenlijk wel eens een interessante toeristische trekpleister voor zijn stad zouden kunnen gaan vormen.

1944

In 1944 kreeg Burgers’ Dierenpark, zoals Burgers’ Zoo toen nog heette, zware verliezen te verduren tijdens de Slag om Arnhem, waarbij het dierenpark midden in de vuurlinie kwam te liggen. Zowel dieren als dierverzorgers kwamen om tijdens de vele bombardementen en beschietingen. Zelfs toen de hele Arnhemse bevolking werd geëvacueerd, bleven directeuren Reinier van Hooff en Lucie Burgers in hun park om de dieren dagelijks te kunnen blijven voeden. De dochter van Johan Burgers en haar man hadden al enkele jaren eerder het stokje overgenomen van de oprichter, die in 1943 overleed.

1968

De eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog stonden vooral in het teken van de wederopbouw van het Arnhemse dierenpark. Reinier van Hooff en zijn vrouw Lucie Burgers werkten keihard om het park grotendeels opnieuw op te bouwen. Begin jaren zestig nam hun zoon Antoon van Hooff de leiding van het park over samen met zijn vrouw Greet Wierenga. In 1968 opende hij het Leeuwenpark dat met de komst van giraffen, antilopen en struisvogels in 1969 verder werd uitgebouwd tot het eerste Safaripark op het Europese vasteland. Bezoekers konden met hun eigen auto door leefgebieden van Afrikaanse diersoorten rijden. Voor het eerst waren de rollen volledig omgedraaid: de mensen werden in feite beperkt tot de beweegruimte die hun auto hen bood, terwijl de dieren in alle vrijheid leefden. Het Safaripark werd al snel een daverend succes en leidde vaak tot kilometerslange files in Arnhem.

1971

In 1971 werd de Arnhemse chimpanseekolonie geopend. Voor het eerst in een dierentuin in de wereld werden ongeveer vijftien chimpansees bij elkaar in één groot verblijf gehuisvest, waaronder verscheidene volwassen mannen. Burgers’ Dierenpark werd door de experts voor gek verklaard! Men vreesde één groot bloedbad en een algehele mislukking. Al snel sloeg de aanvankelijke scepsis echter om in bewondering. Tientallen gedragswetenschappers hebben onder leiding van professor Jan van Hooff, een broer van Antoon van Hooff, onderzoek verricht aan de Arnhemse chimpanseekolonie. Van hen heeft met name Frans de Waal internationaal veel roem verworven om zijn baanbrekende ontdekkingen.

1988

De opening van Burgers’ Bush, een overdekt tropisch regenwoud van anderhalve hectare groot, betekende wereldwijd een revolutie in de dierentuinwereld. Bezoekers ervaren hier als echte ontdekkingsreizigers de geheimen van het oerwoud, waar dieren in grote vrijheid leven. Opnieuw was er veel scepsis, maar die sloeg snel om in bewondering toen het tropisch regenwoud zienderogen begon te groeien. Tegenwoordig snoeit Burgers’ Zoo elk najaar opnieuw zo’n 25.000 kilo plantenmateriaal in de Bush!

1994

Met de opening van Burgers’ Desert in 1994, verbonden met Burgers’ Bush door middel van een onderaardse avonturentunnel die is vormgegeven als een verlaten mijn, laat Burgers’ Zoo de bezoekers kennismaken met de rotswoestijn van de Sonora- en Mojavewoestijnen (Arizona en het noorden van Mexico).

2000

In 2000 werd Burgers’ Ocean geopend, een tropisch koraalrifaquarium van 8 miljoen liter water. Burgers’ Zoo is erg succesvol met de koralenkweek en het kweken van bepaalde roggen- en haaiensoorten. Het Arnhemse dierenpark is bijvoorbeeld de grootste kweker van adelaarsroggen van Europa.

2007

Burgers’ Zoo opende het Safari Meeting Centre in 2007: een modern congrescentrum dat bestaat uit het Auditorium (450 zitplaatsen), de Foyer (550 personen), het Safari Restaurant (550 personen) en vijf verschillende vergaderlodges (50 tot 100 personen).

2008

In mei 2008 werd Burgers’ Rimba officieel geopend. In dit themagebied maakt de bezoeker kennis met de grotere diersoorten uit het oerwoud van Maleisië, zoals tijgers, beren, apen, herten, runderen, slangen en varanen.

2012

Op 30 maart 2012, de 99-jarige verjaardag van Burgers’ Zoo, opent het Arnhemse dierenpark Burgers’ Kids Jungle. Deze volledig overdekte speeltuin is vormgegeven als een Zuid- en Midden-Amerikaans jungledorp bestaande uit paalwoningen, die onderling zijn verbonden met glijbanen, touwnetten en houten loopbruggetjes.

2013

Op 25 maart 2013 werd Burgers' Zoo als koninklijk dierenpark erkend. Op 30 maart 2013 bestaat Burgers’ Zoo officieel 100 jaar!