featured_header_zoonews.jpg

Indische mannetjesleeuw overleden

Planckendael in de rouw

De nieuwe leeuwenman Dhari van Planckendael kwam eind mei 2012 aan in het dierenpark vanuit de zoo van Mulhouse. Het ietwat schuchtere dier had tijd nodig om te wennen aan zijn nieuwe verblijf en verzorgers, en dat ging de laatste maanden ook echt de goede kant op. Hij verkende regelmatig het grote buitenperk en maakte al kennis met zijn twee perkgenoten, mama Kolya en één van haar dochters.

Normaal gezien zou Dhari deze week dan eindelijk samen met de leeuwinnen het grote perk op mogen. Maar toen de verzorgers eergisterochtend aan hun ochtendroutine wilden beginnen, vonden ze zijn levenloze lichaam in zijn nachtverblijf. Dit overlijden komt geheel onverwacht aangezien er de laatste dagen geen uitwendige verwondingen of afwijkend gedrag waargenomen zijn.

Op 16 juni zou Dhari 3 jaar geworden zijn.
   

2013-03-Planckendael-LeeuwDhari420
  

Autopsie
Dokter Francis voerde gisterennamiddag al de autopsie uit om uitsluitsel te krijgen over de doodsoorzaak. De stalen zijn vertrokken naar specifieke labo’s voor weefselonderzoek. Het kan nog even duren voor we de exacte reden van zijn plotse overlijden kennen.


Tegenslag voor kweekprogramma
De onverwachte dood van Dhari is een domper voor het kweekprogramma van deze sterk bedreigde diersoort. In de natuur komen er nog slechts 300 Indische leeuwen voor. Het kweekprogramma in dierentuinen is dus van kapitaal belang omdat het de enige ‘reserve’ is voor de populatie in de natuur. Hopelijk krijgen onze vrouwtjes er snel een man bij, het is nu even wachten op de beslissing van de coördinator van het kweekprogramma, de zoo van Twycross.

Mama Kolya en haar twee dochters zijn vanaf nu opnieuw met hun drietjes in het buitenperk te zien, genietend van het vroege lentezonnetje.

Foto: Planckendael, Jonas Verhulst