featured_header_zoonews2.jpg

Predicaat ‘Koninklijk’ van Artis verlengd

Natura Artis Magistra weer voor 25 jaar Koninklijk

Artis, de zoo van Amsterdam, mag zich de komende 25 jaar een ‘Koninklijk’ instituut blijven noemen. Artis-directeur Haig Balian kreeg afgelopen week een gemeentelijke oorkonde overhandigd van het kabinet van burgemeester Eberhard van der Laan met de recent verleende bestendiging van het recht tot het voeren van het predicaat ‘Koninklijk’.

Artis is sinds 7 maart 1852 Koninklijk. Haig Balian: “Het is een eer dat Artis zich weer voor 25 jaar Koninklijk mag noemen. Dat de verlenging van het predicaat tijdens het 175-jarige bestaan van Artis plaatsvindt, maakt dit moment extra bijzonder.”

2013-02-Artis-oudKoning Willem III
Artis is 175 jaar geleden, in 1838, opgericht en kreeg na 14 jaar het predicaat van Koning Willem III uitgereikt, tegelijk met een paar ringfazanten van Het Loo en een schilderij van Nicolaas Pieneman waarop Willem III zelf in admiraalsuniform stond afgebeeld. Dat Artis dit predicaat al zo snel kreeg, is erg bijzonder. Het predicaat wordt in principe pas uitgereikt als een organisatie minimaal 100 jaar bestaat. Willem III was groot liefhebber van Artis en bezocht het park regelmatig, net zoals veel van zijn nakomelingen. Sinds 2002 is Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet beschermvrouwe van Artis.

Koninklijke herinneringen
Door de jaren heen hebben vele leden van het Koninklijk Huis een bezoek gebracht aan Artis. Zo opende Prinses Margriet in 2002 de Savanne en opende Prinses Maxima in 2004 de Pampa. Vele leden van de Koninklijke familie bezochten Artis ook als privé-persoon. Prinses Juliana werd als 3-jarig meisje al door haar hofdames mee naar Artis genomen en Prins Claus kwam graag naar Artis met zijn zoons. Op artis.nl/mensentuin vertelt iemand over een bezoek aan Artis en een verrassende ontmoeting met Prinses Juliana.
   

2013-02-Artis-Maxima


Artis is erg benieuwd of er meer mensen zijn met Koninklijke herinneringen en roept op tot het insturen naar artis.nl/mensentuin. Degene die de mooiste Koninklijke herinnering instuurt krijgt het jubileumboek ‘Ik hou van Artis’ dat op 6 mei uitkomt.


Foto's: Artis, Ronald van Weeren