Babyboom in Bellewaerde Park

Het worden drukke tijden voor de dierenverzorgers van Bellewaerde Park. In de Savanne zijn er voor het eerst maar liefst 3 dieren op hetzelfde moment in blijde verwachting. Deze lente zullen er 2 Rothschild giraffen en 1 Grant Zebra geboren worden. Daarnaast verwacht men ook bij de apen enkele nakomelingen.

   
2 babygirafjes, een primeur !

Aan de hand van een mestonderzoek hebben de verzorgers kunnen vaststellen dat zowel giraf Simone als Ghonda zwanger zijn. Een primeur voor Bellewaerde Park en een opsteker in het kader van het Europees kweekprogramma voor bedreigde diersoorten. Uit een recent rapport van EAZA (European Association for Zoos and Aquaria) blijkt dat de populatie van Rothschild giraffen in het wild is teruggevallen op slechts 650 exemplaren.

Een bevalling bij een giraf is steeds een complexe onderneming. Zo heeft de dierenarts vastgesteld dat Ghonda een zeer smal bekken heeft en er hierdoor complicaties kunnen optreden. Daarnaast waren er reeds in het verleden een aantal moeilijkheden met Simone, die weigerde haar jongen te laten drinken.
   

2013-02-BLW-Simone-Ghonda420

    
Het is voorlopig gissen naar de exacte bevallingsdatum omdat die bij giraffen zeer moeilijk te bepalen is. In de natuur houden giraffen hun zwangerschap zo lang mogelijk verborgen en er kan geen echografie uitgevoerd worden wegens de hoge stress die dat met zich meebrengt. Op basis van huidige analyses en inschattingen worden de babygirafjes in het voorjaar verwacht.

   
2013-02-BLW-AmberEen kleine gestreepte pyjama

Om de verrassing helemaal compleet te maken, verwacht één van de Grant Zebra’s een kleine babyzebra. Afgelopen weken veranderde de buik van mama Amber drastisch en werd deze peervormig wat wijst op een zwangerschap.

Ook dit is voor Bellewaerde Park een belangrijk evenement. Voor het eerst in zijn geschiedenis verwelkomt het park een babyzebra. De kleine gestreepte pyjama van het dier heeft een hoge aaibaarheidsfactor en zal een unieke beleving bezorgen aan de bezoekers van het park.

   

www.babybellewaerde.com  

De geboortes van deze zoogdieren zijn een opsteker voor Bellewaerde Park die actief meewerkt aan Europese kweekprogramma’s voor bedreigde diersoorten (EEP).
Speciaal voor deze unieke geboortes heeft het park een website aangemaakt waar alle evoluties in de zwangerschap en meest recentste nieuwtjes zullen worden geplaatst. Camera’s en foto’s brengen deze gebeurtenissen dichterbij.
   

Overzicht

Bellewaerde Park heeft zich alvast sinds de toetreding tot EAZA opgewerkt tot een dierenpark met sterke kwaliteiten, onder meer op gebied van animal enrichment. Het park heeft verschillende diersoorten waarvan er verschillende behoren tot de categorie van "Bedreigde Diersoorten". Daarom zijn de kweekprogramma's van uitermate belang. In een klein overzichtje willen we de successen van afgelopen jaren even in de kijker zetten.
   

Dieren in blije verwachting voor 2013:

 • 2x giraf
 • 1x zebra (maart-april 2013)
 • 1x witkopmaki
 • Mogelijks 1x doodshoofdaapje
 • Mogelijks 2x witoorpenseelaapje

Dieren bevallen in 2013:

 • 3x wallaby (vermoedelijk want hebben een dikkere buidel)

Bevallingen afgelopen jaren:

 • 2x giraf (2010 – 2012)
 • 7x capibara’s (2012)
 • 5x wallaby’s (2012)
 • 1x doodshoofdaap (2012)
 • elk jaar een 4 tal witoorpenseelapen sinds de opening van Jungle Mission
 • elk jaar 1 jong (minimum) bij de witkopmaki’s
 • 1 capucijnaap (2012)
 • 1 Europese bizon (2012)


In het park zijn er al enkele jaren ook Geoffroy Katten aanwezig. Deze katachtige roofdieren zijn niet zichtbaar voor het publiek, maar ze zijn wel degelijk aanwezig in het park. Deze uiterst bedreigde Zuid-Amerikaanse diersoort zijn alvast een boeiende uitdaging voor het park, omdat deze dieren in gevangenschap haast niet voortplanten. Sinds november vorig jaar werden het mannetje en het vrouwtje samengezet en is het een beetje afwachten geblazen, en hopen op succes.