featured_header_zoonews.jpg

Valentijn in Aquatopia

Liefdesnestje voor leguanen

In Aquatopia is er gestart met een nieuw voortplantingsprogramma voor de groene leguanen. Mozart wordt afgezonderd met één van zijn leguanenvrouwtjes in de hoop dat ze overgaan tot de paringsdaad. Sinds het voorvalletje met zijn penis in 2007, hield Mozart nog 1 exemplaar over waarmee hij zich nog steeds kan voortplanten. Het vrouwtje dat ‘Meisje’ heet, is de enige van alle Aquatopia-leguanen die nog kan worden bevrucht. De overige vrouwtjes zijn reeds te oud.

2013-02-Aquatopia mozart180Om het koppeltje alle kans van slagen te geven, worden de twee tijdelijk ondergebracht in een aparte hoek van de moerasbiotoop in Aquatopia. De hoek werd hiervoor optimaal ingericht met een boomstam, extra takken en de nodige bodembedekking.
Aan de voortplanting gaat heel wat “kopknikken” vooraf, typerend voor leguanen. Door op een bepaalde manier met hun hoofd te schudden en hun keelwam uit te zetten, geven de dieren aan dat ze er zin in hebben.

De tijd tussen bevruchten en het leggen van de eieren bedraagt ongeveer tussen de 40 en 70 dagen. Daarna duurt het nog eens tussen de 64 en 84 dagen eer de bevruchte eieren uitkomen.

De aquaristen hopen uiteraard op een succesvolle paringstijd. Een leguanenvrouwtje paart in een paarseizoen 1 tot 5 keer met dezelfde man. En hoewel het nog relatief lang duurt eer het vrouwtje eieren legt, is een zwanger leguanenvrouwtje wel al te herkennen aan het opzwellen van de buik en verandering van gedrag. In de eerste periode gaat het vrouwtje ook meer eten. Het wordt voor de aquaristen dus een kwestie van goed observeren en vooral veel duimen!
   

2013-02-Aquatopia mozart420

   
Het liefdesnestje van de Aquatopia-leguanen kan je elke dag bezoeken vanaf de Krokusvakantie.
Tijdens de vakantie kunnen bezoekers ook meedoen aan de grote Karnavalskwis. Aquatopia is dagelijks geopend van 10.00u tot 18.00u. (laatste bezoekers worden toegelaten om 17.00u).