featured_header_zoonews2.jpg

Olifanten in valentijnsfeer

Her-intrede Chang in Planckendael

Chang, de olifantenstier van Planckendael, heeft opnieuw zijn intrede gedaan bij onze vrouwtjes. En hoe! Hij kreeg een warm welkom van een laaiend enthousiaste Kai-Mook en familie. De musthperiode van de olifantenstier is sinds vorige week voorbij.

2013-02-Valentijn-Olifant180Tijdens die periode – die tot 3 maanden kan duren – verandert het gedrag van een mannetjesolifant helemaal. Zijn testosterongehalte piekt tot 60 keer boven de normale spiegel met als gevolg dat hij enorm opgewonden raakt en heel onberekenbaar reageert. Uit veiligheidsoverwegingen mocht de anders zo rustige Chang daarom een tijdje niet bij de dames om zeker ook onze jonge dieren niet te kwetsen.

Maar nu hebben onze olifantenvrouwtjes dus eindelijk “hun” stier terug! Chang miste zijn entree niet: op dag één namen onze verzorgers al direct paarpogingen waar tussen Chang en Phyo Phyo. Tijdens haar vruchtbare cyclus produceert een olifantenkoe geurstoffen die de stier met zijn slurf oppikt en via receptoren in het gehemelte kan waarnemen. Zo’n vruchtbare periode duurt slechts 1 tot 4 dagen. Als Chang er dan niet in slaagt om te paren, is het wachten tot de volgende keer – of tot de volgende olifantenkoe! We hopen natuurlijk dat het snel tot een succesvolle paring komt. Het duurt dan nog wel enige tijd voor we zeker zijn dat de koe drachtig is, en 22 maanden na de bevruchting mogen we dan een nieuwe olifantenbaby verwachten. Met een beetje geluk kunnen onze bezoekers dus vanaf nu “live” een olifantenparing – of minstens een poging tot – meemaken.

In tussentijd kunnen bezoekers ook in ZOO Antwerpen olifanten spotten: de jonge olifantenpubers Budi en Ming Jung. De twee heren zijn te jong om zich nu al voort te planten, maar te oud om in hun geboortegroep te blijven waar slechts één stier de plak kan zwaaien. Budi zal mogelijk verhuizen naar de ZOO van Denver en dan zal een nieuwe bull vrijwel onmiddellijk zijn plaats innemen. De strijd om wie de nieuwe man wordt van Kai-Mook, is dus nog niet gestreden!
   

2013-02-Valentijn-Olifant420

Foto's: Planckendael / Artman