featured_header_zoonews2.jpg

Verrassende schenking voor nieuw olifantenverblijf

Artis krijgt levensgroot kunstwerk van Min Kim

Artis wil graag voor haar 175e verjaardag een nieuw olifantenverblijf.Tot verrassing van Artis schenkt de Zuid-Koreaanse kunstenares Min Kim drie olifantenkunstwerken. Zij was nog nooit in Artis geweest en heeft Nederland zelfs nog nooit bezocht, maar raakte in Londen geïnspireerd door nieuws over de dracht van Thong Tai en de uiteindelijke geboorte van Mumba in 2011.

2013-02-Artis-MinJim180Min: “Ik raakte volkomen gefascineerd door het idee van een kleine olifant naast zo’n grote moeder, die kracht en schoonheid van de natuur”. Deze week arriveerde zij met een gigantisch kunstwerk en twee kleinere tekeningen in Artis, vandaag zijn haar kunstwerken opgehangen in de historische collegezaal en in het olifantenverblijf. 

Nieuw olifantenverblijf
Artis vraagt voor het eerst in haar 175-jarige geschiedenis het publiek grootschalig om steun bij de realisatie van een nieuw dierverblijf. Hiervoor zal een stuk van het huidige parkeerterrein worden gebruikt. Iedereen is welkom om via artis.nl/olifanten zijn of haar bijdrage te leveren.

Fokprogramma Aziatische olifanten
Artis draagt bij aan het internationale fokprogramma voor de bedreigde Aziatische olifanten. Er wordt geschat dat er nog maar 45.000 Aziatische olifanten zijn, waarvan 15.000 in mensenhanden (werkolifanten, tempelolifanten en een heel klein deel in dierentuinen). In Artis leven drie olifanten. Thong Tai (22) en haar dochters Yindee (7) en Mumba (1), beiden in Artis geboren. Zij leven met elkaar in een vrouwengroep, een matriarchaat. Met een groter olifantenverblijf kan Artis de kudde uitbreiden met een bul, een mannetje. Dit is zeer wenselijk voor het fokprogramma.
   

2013-02-Artis-MinJim420

Foto's: Artis, Ronald van Weeren, Maureen ter Mors (foto homepage)