featured_header_zoonews2.jpg

Vrouwelijke boommiereneter voor Artis

Nieuwe inwoner in Kleine-Zoogdierenhuis

Het Kleine-Zoogdierenhuis is sinds deze week een vrouwelijke boommiereneter rijker. In het kader van het Europese fokprogramma voor deze (bedreigde) diersoort is zij naar Artis gekomen.

In Artis leeft sinds een jaar een mannelijke soortgenoot. Het vrouwtje is deze week aan hem geïntroduceerd. Hopelijk zal het koppel voor nageslacht zorgen, wat zeer wenselijk is voor het fokprogramma.
De zuidelijke boommiereneter (Tamandua tetradactyla) komt voor in beboste gebieden ten oosten van de Andes in onder andere Argentinië, Brazilië en Uruguay. Dankzij hun scherpe klauwen en hun sterke staart, die ze gebruiken als vijfde poot, zijn het uitstekende klimmers. Op de grond lopen ze op de zijkanten van hun poten, om te voorkomen dat ze zich bezeren aan hun voorklauwen.

De zuidelijke boommiereneter eet vooral termieten en mieren. Door zijn goede reuk vindt de miereneter de nesten van deze boombewonende insecten. Met zijn scherpe voorklauwen breekt de miereneter een nest open en met zijn 40 centimeter lange, kleverige tong haalt hij de insecten uit hun nest. Per dag eet de miereneter zo’n 9000 mieren en termieten.
  

2013-01-Artis-miereneter420