featured_header_zoonews2.jpg

Droevig nieuws uit Zoo Antwerpen

Mannetjesleeuw Victor van ouderdom overleden

Gisteren heeft dierenarts Francis in samenspraak met de curator en de verzorgers van de roofdieren een moeilijke beslissing moeten nemen: ze lieten oude mannetjesleeuw Victor zachtjes inslapen. Ouderdomskwalen beperkten zijn levenskwaliteit drastisch.

2013-01-ZooAntwerpen180Victor werd de laatste dagen binnengehouden. Hij stond wankel op zijn poten met het risico dat hij in zijn buitenverblijf in het water kon sukkelen en verdrinken. Hij at sinds kort niet meer, begon blind te worden en had problemen met zijn centraal zenuwstelsel. Zijn toestand verslechterde met de dag. Met het heengaan van Victor is de vier maanden oude welp Nestor nu de man van het nieuwe leeuwenverblijf in Antwerpen.

Mooie leeftijd
Victor werd net geen 20 jaar. Een mooie leeftijd voor een leeuwenman. Leeuwen kunnen in een dierentuin 18 tot 20 jaar worden, in de natuur kunnen ze de leeftijd van 12 tot 14 jaar behalen. Victor was onze kweekman, geboren in ZOO Antwerpen in 1994. Hij bracht 11 jongen voort bij twee verschillende vrouwen. Welpje Nestor is zijn jongste nakomeling. Nestor werd eind augustus geboren en is nu 4 maanden oud. Ook Caitlin, Victors oudere en dominante dochter, maakt deel uit van de Antwerpse groep.

Terug op de troon
In zijn jonge jaren liet Victor zich nog brullend gelden, maar de laatste vijf jaar veranderde zijn gedrag. Hij kwam minder voor zichzelf op en had geen kracht meer om zich te weren tegen de vrouwen die tegen hem samenspanden. Hij vermeed confrontaties en zette het vaak liever op een lopen.
In zijn nieuwe verblijf hernam hij zijn dominantie terug en liet hij zich opnieuw meer gelden bij de vrouwtjes. Hij kon het ook goed vinden met de kleine Nestor. Die verleidde hem zelfs tot spelletjes. Hij beet in zijn staart, klom op zijn rug, likte in zijn gezicht…
   

2013-01-ZooAntwerpen420
   

In de natuur bedreigd
In de natuur is de leeuw bedreigd. 400 Indische leeuwen, zoals in Planckendael, komen enkel nog in één reservaat voor. Van de Afrikaanse ondersoort tellen we er slechts 30 000 in beschermde gebieden. Hun leefgebied versnippert zodat de dieren geïsoleerd raken. De jacht bloeit, want boeren beschermen hun vee en doden boosdoeners.
   

Foto's: Zoo Antwerpen