featured_header_zoonews.jpg

Baby Gorilla in GaiaZoo

Gorilla geboren op Oudjaarsnacht

Nog net op de valreep van 2012, op 31 december, is er een gorilla geboren in GaiaZOO. Hoewel gorillavrouwen tot hoge leeftijd een jong kunnen krijgen, is gorillavrouw Dalila met haar 40 jaar binnen de Europese dierentuinen een van de oudste gorillavrouwen die moeder is geworden. Met haar dikker wordende buik kon Dalila zich de laatste weken steeds moeizamer bewegen. Dat haar buik nu weer wat geslonken is, betekent overigens geen echte bewegingsvrijheid voor Dalila. De komende maanden heeft ze haar handen namelijk letterlijk vol om haar kleintje op haar arm en borst te dragen (waarna het naar haar rug zal verhuizen). Omdat Dalila al een ervaren moeder is (dit is haar 7e jong), zien de dierenverzorgers de toekomst voor haar en haar jong met vol vertrouwen tegemoet, ondanks het feit dat de eerste dagen altijd even spannend zijn.

2013-01-GaiaZoo-Gorilla180Net als veel andere diersoorten, bevallen gorilla’s meestal ’s nachts. Dit keer kreeg Dalila haar jong waarschijnlijk ook in het donker; de dierenverzorgers werden de volgende ochtend verrast door het nog natte jong dat op haar buik lag. Dat was bij Dalila’s vorige jong trouwens wel anders: die kwam midden op de dag; en plein public op het gorilla-eiland ter wereld. Het was natuurlijk duidelijk dat dit laatste niet weer zou gebeuren, gezien de koudere temperatuur. Gorilla’s zijn immers dieren die in het tropisch regenwoud leven. Op een mooie en droge winterse dag gaan ze nog wel eens een paar uur naar buiten, maar nu het jong nog klein is, zijn de gorillaverzorgers extra voorzichtig. Ze zorgen er zelfs voor dat er extra stro is, waar Dalila een warm en veilig nest mee kan maken voor haar en haar jong.

De gorillaverzorgers waren uiteraard niet geheel verrast toen zij op de ochtend van 31 december de jonge gorilla zagen. Gorilla’s hebben een draagtijd van zo’n 8,5 à 9 maanden – aan de hand van paringen met zilverrug gorilla Makula en de humane zwangerschapstest werd gehoopt op een Kerstkindje. Maar net als bij mensen wil de daadwerkelijke geboorte wel eens enkele dagen (of weken) op zich laten wachten. Een duidelijk teken voor de gorillaverzorgers dat de bevalling niet lang meer op zich zal laten wachten, is de groei van de borsten van de aanstaande moeder. Dit was bij Dalila ook duidelijk zichtbaar.

Zorgzaam
Niet alleen moeder Dalila ontfermt zich vol overgave over de pasgeborene in het gorillaverblijf van GaiaZOO. Ook vader Makula heeft het er druk mee. Normaal gesproken is Makula een rustige en vredelievende gorillaman. Maar nu zijn nieuwe nakomeling geboren is, doet hij extra zijn best om moeder en jong goed te beschermen. Hij schiet dan wel eens wat sneller ‘uit zijn slof’. Gorillaleiders zijn overigens hele lieve vaders, die veel plagerijtjes van hun peuters tolereren.

In aanloop naar de geboorte konden bezoekers van GaiaZOO meedoen aan een namenwedstrijd. Hiertoe kon gestemd worden op vijf jongens- en vijf meisjesnamen. Enkele stemmers op de winnende namen worden uitgenodigd voor een ‘babyborrel’. Maar wie de winnaars zijn en of er beschuit met blauwe of rose muisjes gesmeerd gaan worden, is op dit moment nog niet duidelijk. De gorillaverzorgers hebben namelijk nog niet vast kunnen stellen of het jong een mannetje of vrouwtje is.
   

2013-01-GaiaZoo-Gorilla420

   
Avondopenstelling voor gorillababy

Vanwege de overweldigende belangstelling voor de gorillababy viert GaiaZOO morgen, vrijdag 4 januari 2013, de geboorte met een speciale avondopenstelling! De gorilla's én de giraffen zijn deze dag tot 19u00 te bewonderen. De route van de kassa naar het gorillaverblijf is speciaal voor deze gelegenheid sfeervol verlicht. Daarnaast is de ZOO gedurende de Kerstvakantie nog eens extra gehuld in een gezellige sfeer; duizenden lampjes verlichten de dierentuin.

Tijdens deze avondopenstelling kan iedereen zijn of haar gelukwens voor de kleine telg in een speciale wensboom hangen en is een educatiemedewerker aanwezig om alle gorillavragen te beantwoorden. Ook het restaurant zal deze avond langer geopend zijn en bij het buitenverkooppunt is o.a. overheerlijke Glühwein en Apfelstrudel verkrijgbaar.

GaiaZOO biedt graag iedereen de mogelijkheid om de gorillababy te bezoeken, daarom betaal je vrijdag vanaf 15u00 slechts € 5,00 entree p.p. Het dierenpark is dagelijks geopend vanaf 10u00.