featured_header_zoonews2.jpg

Koalababy duikt op in Planckendael

Koalamama Guwara toont haar baby

2013-01-Planckendael-Koala180Zeven maanden geleden werd het koalavrouwtje Guwara bevrucht door het mannetje Goonawarra: op 13 mei 2012 werd de paring genoteerd door Planckendael. Rond 15 juni is het jong geboren. 

Een koala heeft onmiddellijk na de geboorte een gevaarlijk parcours af te leggen. Net als bij andere buideldieren wordt de koala na ongeveer 34 dagen in een onderontwikkeld stadium geboren. Het mini-koalaatje is dan ongeveer 2 centimeter groot, de grootte van een boon. Hij is naakt, kaal, blind en roze en moet tot in de buidel geraken. Daar hecht het diertje zich vast aan de tepel en kan het in alle veiligheid en geborgenheid uitgroeien tot een koala in miniatuurversie.

Na 6 maanden komt het jong uit de buidel piepen en start het met het eten van een soort pap. Dit is speciale mest die mama koala extra voor het jong afscheidt. De pap bevat bacteriën die het verteren van eucalyptus vergemakkelijken zodat de overstap naar echte, taaie bladeren niet te groot is en hun maagje dit aankan.

Nu zijn we dus zes maanden verder en komt het jong al geregeld uit de buidel piepen! Van op het bezoekerspad is het jonge zoogdiertje goed te zien. In de late namiddag (omstreeks 16u) is er het meeste kans op “activiteit”. Toch raadt men de bezoekers aan om rekening te houden met het feit dat koala’s niet alleen schuchtere dieren zijn, maar ook stressgevoelig en bovendien moeilijke eters. Net om die reden zijn er niet zo heel veel dierentuinen waar deze Australische zoogdieren met hoog knuffelgehalte te zien zijn. In Europa zijn er naast Planckendael slechts zes andere Europese dierenparken met koala’s: Edinburgh Zoo, ZooParc de Beauval, Zoo van Lissabon, Zoo Aquarium Madrid, Tiergarten Schönbrunn in Wenen en Zoo Duisburg.

Van zodra het geslacht van het kleintje gekend is, krijgt hij of zij een naam. Het zal een Aboriginalnaam worden, met een mooie betekenis en beginnend met een N (verwijzend naar het geboortejaar 2012, waar alle namen beginnen met een N).

Koala’s eten uitsluitend eucalyptus, maar zijn kieskeurig. Ze eten slechts 100 van de 800 voorkomende soorten. Om een voorbeeld te geven: in Planckendael eten ze zo’n 30 verschillende soorten, die door het park zelf gekweekt worden, van mei tot oktober. In de wintermaanden wordt de eucalyptus uit noodzaak overgevlogen uit Engeland. In eucalyptus zitten veel vezels en stoffen die voor andere dieren giftig zijn. 

Om hun maag de tijd te geven om die taaie eucalyptus te verteren, hebben koala’s een grote hoeveelheid slaap nodig: ze slapen tot wel 20 uur per dag. Vaak slapen ze hoog in een boom, om zo veilig te zitten voor mogelijke natuurlijke vijanden, zoals honden.
  

2013-01-Planckendael-Koala420

  
In sommige delen van Australië is de koala bedreigd. De eucalyptusbossen raken versnipperd en koala’s kunnen zich niet meer voortplanten. Ze sterven door ziektes of worden bejaagd voor hun pels. Ze worden aangevallen door honden of aangereden door auto’s. In andere gebieden komen er dan weer teveel koala’s voor en die vreten de bomen kaal. Schattingen over hun aantal lopen uiteen. Het cijfer van 80 000 overlevers circuleert. Daarom staan koala’s sinds kort op de lijst van bedreigde diersoorten in Australië. Daarom is er een Internationaal kweekprogramma, waaraan Planckendael meewerkt sinds 1999. Ondertussen is dit reeds de 8e koala-baby. San Diego ZOO beheert het stamboek wereldwijd, behalve dan voor de koala’s van Australië.
   

Foto: © Planckendael / Jonas Verhulst