featured_header_zoonews2.jpg

Winterpret in ZOO en Planckendael

Vertederende okapi-baby in ZOO Antwerpen

2012-12-ZooAntwerpen-okapi180Na 14 maanden is het zover. Okapi Yenthe bracht in de nacht van zaterdag op zondag haar gezonde baby ter wereld. Het werd net geen kerstbaby. De nachtwaker lichtte met plezier alle verzorgers uit bed die met gelukzalige, slaperige blikken de baby op de webcam in de werpstal bewonderden. De okapi is voor ZOO Antwerpen een symbooldier want de allereerste was er al in 1919 te bewonderen. 
Voorlopig gaat alles bijzonder goed met mama en jong.

Ngwani
Het is een jongen en hij kreeg van de verzorgers de mooie Afrikaanse naam Ngwani, wat “kind van” betekent. Voorlopig heeft hij nog grote flapoortjes, die langzamerhand rechter zullen komen te staan. Het is de ideale uitrusting voor bosbewoners om in de dichte begroeiing zoveel mogelijk geluiden te kunnen opvangen. Ngwani weegt nu 21 kilo en heeft een smal gezichtje. Zijn poep heeft een eigen, uniek strepenpatroon. Hij krijgt later net zo’n lange tong als zijn mama om alle blaadjes van de bomen te kunnen trekken.

Acht okapi’s
Sinds 1919 verblijven er al okapi’s in de ZOO en dit is geboorte nummer 49. In de ZOO wonen er nu 8 dieren: Yenthe en haar pasgeborene, Sofie en haar jong Nkosi (° september 2012), Hakima en Mchawi (°juli 2011) en de twee mannetjes Bondo en Henry (de papa). Voor een pasgeboren, exotische baby is het momenteel buiten nog even wat te koud.

Internationaal expert
Dit mannetje is een aanzienlijke aanwinst voor het internationale kweekprogramma. ZOO Antwerpen beheert het stamboek van de okapi’s wereldwijd en coördineert het Europees kweekprogramma. Als dit kleintje groot genoeg is om te kweken, dan bepaalt de ZOO met welke vrouwtjes en in welke dierentuinen hij zich mag voortplanten. ZOO Antwerpen verleent en verspreidt advies over de voeding, de verzorging en de kweek van okapi’s. Het aantal okapi’s in dierentuinen groeit immers traag, te traag.

Okapi’s in Congo
Naar schatting leven er nog 10 tot 35 000 okapi’s in de dichte regenwouden van de Democratische Republiek Congo, de enige plek op aarde waar deze hoefdieren voorkomen. Ze zijn familie van de giraffen en zo schuchter dat het een unicum is om ze te kunnen spotten. Okapi’s worden bedreigd door kaalkap van het regenwoud, door stroperij en door de politieke en sociaal-economische onrust in het gebied. Zo ook in juni ll., toen werd het okapireservaat in Epulu aangevallen door een militie. Er vielen 6 doden, vrouwen werden verkracht en de infrastructuur werd bijna volledig vernield. Alle okapi’s kwamen om. Een zware klap voor deze bedreigde diersoort en de mensen die er zich dagelijks voor inzetten. De ZOO steunt dit project al jaren.
   

2012-12-ZooAntwerpen-okapi420

  
Koning Winter in ZOO en Planckendael

Zin in een frisse neus? ZOO Antwerpen en Planckendael zijn elke dag van het jaar open!

Gelukkig houden de dieren in ZOO Antwerpen en Planckendael – op de schildpadden na – geen winterslaap. Integendeel zelfs! Heel wat dieren, zoals de sneeuwluipaarden, rode panda’s, tijgers en kamelen voelen zich net in hun nopjes bij de vrieskou. De jak, de lama, de rendieren of het przewalskipaard: allemaal trekken ze voor de gelegenheid hun mooiste winterjas aan. De verzorgers trekken door het park om de drinkbakken en het water van de leeuwen en tijgers ijsvrij te houden. Ook de olifanten krijgen een speciale winterkuur: onder de ogen van Kai-Mook en co wordt een dikke laag vaseline gesmeerd om kloven te voorkomen.

Kampvuur in Planckendael
In Planckendael kan je je elke dag van de kerstvakantie opwarmen aan het knetterend kampvuur aan de indianentipi’s bij de bizons of genieten van hartverwarmende kerstvertellingen in restaurant Toepaja. Spring ook zeker binnen in de kerstherberg en ga met de kerstman en zijn elf op de foto.

Glühwein en originele molen in de ZOO
In ZOO Antwerpen vatten de sneeuwuilen opnieuw post op de kiosk. Ook de kerstman is present. Het pronkstuk dit jaar is een prachtige, authentieke draaimolen op het kioskplein. We gaan voor pure kinderpret op de rug van mooie replica’s van ZOO-dieren. De echte reptielen, giraffen, nachtdieren, apen (groot en klein), vissen en zeeleeuwen verwelkomen je graag in hun verwarmd binnenverblijf. In het planetarium fonkelen de sterren 4 keer per dag tijdens de kerstvakantie: 13u (kindervoorstelling), 14u (kindervoorstelling), 15u en 16u. In het kleinapengebouw bots je op een kar vol leuk materiaal. De expeditiekar verbluft dagelijks van 11 tot 13u en van 14 tot 16u. Ontmoet de reptielen tijdens de kerstvakantie. Alle dagen welkom op de pythonsessies in het educatief centrum om 14u00, 14u30, 15u00 en 15u30. De zeeleeuwen spetteren om 11u15, 13u15 en 15u30. En je bezoekje sluit je gezellig af met een dampend glaasje glühwein of een jenever uit één van onze kerstchalets.
    
Foto's: © ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst