Pasgeboren giraffe overleden
In de Amsterdamse zoo Artis werd in de nacht van 26 op 27 november een giraffe geboren. Een dag later, rond middernacht, is het al overleden.
Bij de geboorte was het kalfje reeds bijzonder zwak: het pasgeboren girafje werd bovendien verstoten door de moeder. Vermoedelijk is het jong te vroeg geboren. Zijn hoeven waren nog niet hard genoeg om op te kunnen staan, wat erg belangrijk is voor pasgeboren giraffen. Zij moeten met de kudde mee kunnen lopen, mocht dit nodig zijn. Ook heeft Kadija, de moeder, geen melkuiers, wat er op wijst dat haar lichaam nog niet klaar was om te werpen.
Gisteravond leek het aanvankelijk nog beter te gaan met het kalfje: hij had meerdere liters melk gedronken en viel hierna in het stro in slaap. In de loop van de nacht ging het girafje echter steeds zwaarder adem halen. Dit is vaak een teken dat hij het waarschijnlijk niet zou gaan redden, wat helaas ook zo is gebleken.
De verzorgers zijn na de geboorte de hele dag bij het dier gebleven. Zij proberen de lichaamstemperatuur met warmtelampen, dekens en zakken warm water op peil te houden. Ook heeft het girafje biest gekregen. Dit is de eerste melk die gevormd wordt als een zoogdier heeft geworpen. Een zoogdier dat net geboren is, heeft nog geen eigen afweer. In de biest zitten afweerstoffen die het pasgeboren dier helpen om op sterkte te komen.
De giraffen in Artis zijn zogenaamde netgiraffen (Giraffa camelopardalis reticulata). Deze ondersoort van de giraffe (Giraffa camelopardalis) is te herkennen aan het "netvormige" vlekkenpatroon, bestaande uit grote, hoekige vlekken, gescheiden door dunne witte lijnen. De vlekken van een mannetje worden donkerder naarmate het dier ouder wordt. De vlekken zijn bleker op de buik en de poten. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffe. Artis heeft sinds 1856 giraffen en was daarmee de eerste Nederlandse dierentuin met giraffen.
Foto: Artis, Babette Kouwenhoven