Gevaarlijk dierennieuws...

Aquatopia zit helemaal in de Halloween-sfeer tijdens de herfstvakantie, niet alleen wat decoratie betreft, maar ook op vlak van de dieren! Een aantal van de murenen die in het koraalrif van Aquatopia wonen, zijn te groot geworden voor hun aquarium, waarop de spannende verhuis werd gepland van deze “gevaarlijke” dieren naar het grote haaienaquarium. Een speciaal hiervoor ontworpen rif werd al een paar weken eerder geplaatst. Daarnaast verwelkomt Aquatopia een nieuwe bewoner: de goliathvogelspin (Theraphosa Blondi).

2012-11-Aquatopia180De grote netmurene is een tropische vis die leeft op rifdaken en langs de wanden van buitenriffen tot op een diepte van 45 meter. Hij wordt meestal aangetroffen in holen samen met poetsvissen of poetsgarnalen; de grotere exemplaren kunnen vrij agressief zijn en ernstige bijtwonden veroorzaken. Tot nu kon je in Aquatopia de murenen bewonderen in het koraalrif. De dieren zijn nu echter zo groot geworden dat er moest worden gezocht naar een nieuwe thuis voor hen. Het grote haaienaquarium (360.000 liter water!) lag voor de hand, alleen was dit aquarium niet echt voorzien op murenen. Omdat ze zich graag verschuilen in holen, bouwden de aquaristen een speciaal kunstrif met enkele grote buizen er in verwerkt. Een paar weken geleden ging dit rif te water en nu dus ook al een murene. Het is afwachten hoe de murene en de haaien, horsmakrelen en zeeschildpadden reageren op elkaar. Als dit goed gaat, worden ook de overige murenen naar hier verhuisd. Momenteel prikkelt het kunstrif in ieder geval de nieuwsgierigheid van alle vissen en brengt het een hele nieuwe dynamiek in het haaienaquarium!

Verder is er een nieuwe vogelspin te bewonderen in het moeras bij de slangen en leguanen: de goliathvogelspin of Theraphosa Blondi.

De goliathvogelspin is één van de grootste spinnen ter wereld! Zijn lichaam kan tot 12 centimeter groot worden, wat neerkomt op van de poten tot 30 cm. Goliath vogelspinnen kunnen meer dan 170 gram wegen. Deze spin is vrij onschadelijk voor de mens, maar is wel zeer prikkelbaar en defensief en zal bij de minste verstoring een sissend geluid maken en een dreighouding aannemen waarbij de spin zijn “kaken” toont. Bij een aanval kan de spin voorwaarts springen alvorens zijn belager te bijten. Bij een beet wordt een relatief ongevaarlijk gif ingespoten waarvan de uitwerking vergelijkbaar is met een wespensteek.

Gedurende de herfstvakantie, van zaterdag 27 oktober tot zondag 4 november, is gans Aquatopia ondergedompeld in de Halloween-sfeer : de pirahna’s, haaien , leguanen en slangen lijken zo nog akeliger! Voor de kinderen is er ook een pompoenenwedstrijd waarbij leuke prijzen te winnen zijn!
   

2012-11-Aquatopia420

   
Aquatopia is de unieke onderwaterwereld tegenover het Centraal Station van Antwerpen. Je ontdekt er meer dan 10.000 vissen en reptielen in hun natuurlijke leefomgeving. Hierdoor lijkt het alsof je plots in het regenwoud staat, met een duikboot tot mijlen onder de zee duikt of dat je samen met de haaien een rondje zwemt.

Aquatopia is dagelijks geopend van 10u tot 18u. Laatste bezoekers worden tot 17u toegelaten.