featured_header_zoonews.jpg

Olifantenstier in Planckendael

Olifantenkweek nu mogelijk in Planckendael

Er worden te weinig Aziatische olifanten geboren, daarom neemt Planckendael deel aan het internationaal kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort. Kai-Mook was al een begin. Een gloednieuwe olifantentempel werd gebouwd en de kudde vrouwtjes met Kai-Mook verhuisde van Antwerpen naar Planckendael. Eergisterenavond arriveerde eindelijk de olifantenstier Chang in Planckendael. ZOO Antwerpen blijft ook olifanten houden en huisvest de twee puberende olifantenstiertjes Budi en Ming Jung.

Planckendael kiest voor de huisvesting van een permanente stier. Net als in de natuur, zijn het de mannetjes die van de ene groep naar de andere trekken. De oorspronkelijke kweekman voor Planckendael, stier Hussein, overleed net voor zijn vertrek uit Tierpark Hagenbeck in Hamburg. Samen met de stamboekhouder, Diergaarde Blijdorp (Rotterdam), werd op zoek gegaan naar een andere geschikte man die tot zijn pensioen in Planckendael kan blijven. De stier Chang uit het Franse pretpark/dierenpark Le Pal (Dompierre) kwam hiervoor in aanmerking. Zijn jongste dochter Jade (geboren in 2008) wordt geslachtsrijp en mag niet door haar vader bevrucht worden, dus moest de olifant op zoek naar een nieuwe verblijfplaats.

2012-10-PlanckendaelChang180Chang arriveerde op 16 oktober omstreeks 21u00 in Planckendael. Hij had er een lange reis opzitten vanuit Frankrijk. Hij stapte vlotjes van de container zijn nieuwe binnenverblijf in. Een lekkere maaltijd wachtte hem op waar hij ook onmiddellijk aan begon. Daarna kregen zowel de rubberstal als de zandstal een uitgebreide inspectie. Hij had zijn eerste slurfcontact al met Kai-Mook die hem via een tussendeur konden zien, ruiken en horen. Gisteren rond 10u30 gingen de deuren naar het aparte buitenverblijf van Chang open. Hij keek even vanuit de deuropening, maar durfde nog niet de stap naar zijn eigen buitenperk te zetten. De komende dagen lukt het hem vast wel.

Chang wordt de kweekstier in Planckendael en mag voor gezinsuitbreiding zorgen. In eerste instantie moet de stier zijn apart binnen- en buitenverblijf verkennen. Als dat goed verloopt, dan kan hij kennis maken met de ganse kudde in de hoop dat hij alle vruchtbare vrouwen (YuYuYin en Phyo Phyo en binnen 2 jaar May Tagu) kan bevruchten. Dan is het nog 22 maanden afwachten alvorens een baby-olifantje mag verwelkomd worden. 
Chang werd in 1981 geboren in de Zoo van Kopenhagen. Hij verbleef nog een tijdje in Odense en Chester Zoo en kwam in 2005 in Le Pal (Frankrijk) aan. In zijn 31-jarig bestaan, bracht hij 13 jongen voort. Jade is zijn jongste dochter, geboren in 2008. Zijn vader is Chieng Mai. Deze stier is nu 53 jaar en woont in de Zoo van Kopenhagen.

Van Chang is geweten dat hij soms in de musth komt (een verhoogd testosterongehalte). Dat gebeurt wel meer bij olifantenstieren. Hun hormonen slaan dan op hol. Ze kunnen enorm opgewonden geraken, onberekenbaar zijn en zelfs agressief reageren. Stress, opwinding of hun eigen aard kan de musth in gang zetten.

Stieren zijn zwaarder, eten meer en produceren dus ook meer mest. Handen uit de mouwen voor de verzorgers. Chang weegt zes ton en heeft een groot hoofd met de typerende bulten van Aziatische olifanten. Hij lijkt gemakkelijk in de omgang, maar met een stier moet je altijd voorzichtig en op je hoede zijn.


Foto: Planckendael / Artman