featured_header_zoonews2.jpg

Okapibaby voor ZOO Antwerpen

De familie okapi in de ZOO breidt uit

Okapi Sofie heeft een gezonde baby ter wereld gebracht. Het is een vinnig, eerder klein diertje met lange wimpers, zachte oren en nog hagelwitte streepjes op zijn poep. Sofie zoogt hem met volle overtuiging. Tot nu toe blijft het jonge dier, geboren op 15 september, nog even binnen. Het is wat te koud buiten voor een baby-okapi. Bezoekers krijgen op een beeldscherm een kijkje in de binnenstal en kunnen moeder en jong dus wel zien. Elke okapigeboorte is fantastisch nieuws voor deze diersoort die in zijn voortbestaan bedreigd wordt en waarvoor ZOO Antwerpen wereldwijd het stamboek coördineert.

   

2012-09-20-ZooAntwerpen-Okapi420-Jonas Verhulst   
 Foto: Zoo Antwerpen - Jonas Verhulst

Internationale stamboekhouder

ZOO Antwerpen beheert wereldwijd het stamboek en coördineert het Europees kweekprogramma, bepaalt dus wie er met wie mag kweken. We verlenen en verspreiden advies over de voeding, de verzorging en de kweek van okapi’s om de genetische diversiteit van de populatie okapi’s in de Europese dierentuinen te bewaren en om hun aantal te doen aangroeien. Antwerpen leidt ook verschillende onderzoeksprojecten bij de okapi en adviseert hierin andere tuinen.

   
Xhosa naam

Na een dracht van bijna 14 maanden kwam dit mannetje ter wereld en telt de groep nu 7 dieren. Dit jaar beginnen alle namen met een N. De naam van het diertje werd Nkosi, wat Heer, God in het Xhosa betekent. Met dit woord begint het volkslied van Zuid-Afrika. Ook okapi Yenthe verwacht nog een baby, mogelijk een kerstekindje. Nkosi is de 48ste okapi geboren in de Zoo, sinds er in 1919 de eerste okapi in Europa verscheen.

   
Lange hals, lange tong

De okapi is familie van de giraf. Kijk maar naar zijn lange tong en nek. Hij heeft een unieke streepjespoep. Ze zijn bij elk dier verschillend en te vergelijken met de vingerafdruk van de mens. Ze zorgen voor een ideale camouflage zodat de okapi helemaal opgaat in zijn omgeving, het oerwoud. Okapi´s zijn herkauwers en eten bladeren, groenten en luzerne. De okapi ziet slecht, maar zijn gehoor en reukzin zijn scherp.

   
Het doetje van de afdeling

Okapi Sofie is een ervaren moeder, een heel rustige dame en gemakkelijk in de omgang. Dit is haar zesde jong. Sofie werd goed in het oog gehouden tijdens haar zwangerschap en kreeg regelmatig doktersbezoek. Niet omwille van risico’s, maar om bij te leren. Sofie laat zich gemakkelijk bepotelen en de dokter nam regelmatig echo’s van haar baby in wording. Het aantal okapi’s in dierentuinen groeit te traag. Kennis helpt om de soort te behouden en de kweek te bevorderen.

   
Kweekprogramma belangrijker dan ooit

De dieren komen enkel nog voor in de regenwouden van de Democratische Republiek Congo. Aangezien hun verspreidingsgebied zo klein is en geheel binnen één staat ligt, is de toekomst van de okapi niet gewaarborgd. Okapi’s worden bovendien bedreigd door kaalkap van het regenwoud voor landbouw en tropisch hardhout, mijnbouw, stroperij en de politieke en sociaal-economische onrust in het gebied.

   
Drama in Congo

Zo is het okapi-reservaat eind juni aangevallen door een militie. Er vielen 6 doden, vrouwen werden verkracht en de infrastructuur is bijna volledig vernield. 13 van de 14 okapi’s uit het kweekprogramma kwamen om. Het laatste overlevende, zwaargewonde dier is uiteindelijk ook bezweken. Door de aanval is het levenswerk van velen volledig vernield. Een zware klap voor deze bedreigde diersoort en de mensen die er zich dagelijks voor inzetten.

   
Steun aan project

De ZOO steunt al jaren dit project in Epulu, in het Congolese regenwoud. De aanval van de rebellen is een vergeldingsactie. De groep bestaat uit wildstropers en illegale mijnwerkers. In het reservaat doden ze olifanten voor hun ivoor, jagen ze op wilde dieren en graven ze illegaal goud op. De parkwachters hadden hun strijd tegen deze illegale activiteiten opgevoerd. Daarvoor is nu een zware tol betaald.

ZOO Antwerpen steunt mee het noodfonds dat is opgezet na de aanval.
Giften zijn welkom op BE 15 7350 0994 6730 (KMDA) met vermelding Okapi Conservation Project.
(Giften vanaf € 40,00 zijn fiscaal aftrekbaar.)