featured_header_zoonews2.jpg

Pasgeboren dolfijn overleden

Verdriet in Boudewijn Seapark

Vorige week maandag was Boudewijn Seapark in Brugge in opperste feeststemming toen een jong dolfijntje werd geboren. Helaas mocht het niet zijn, en overleed het babydolfijntje vorige week vrijdag.

2012-09-DolfinariumBrugge-dolfijntje180Dolfijn Roxanne bracht op 3 september een stevige zoon ter wereld. Het jonge dolfijntje was gezond en zoog goed. De geboorte was initieel voorzien eind augustus. De bevalling zelf duurde slechts 45 minuten. Bij de geboorte woog het jonge dolfijntje 20 kg en was het 1 meter groot. Ondanks alle goede zorgen van trainers en medewerkers, stierf het kalf op vrijdagmiddag onverwacht.

De trainers merkten dat het dolfijntje plots stopte met zwemmen. Mama Roxanne probeerde onmiddellijk haar zoon naar de oppervlakte te brengen om hem te laten ademhalen. Ook de trainers en de dierenarts hebben nog gepoogd om het kalf te redden, maar alle hulp mocht niet meer baten. De precieze doodsoorzaak is nog niet gekend, een autopsie zou hierover verder uitsluitsel geven.

Het was al van 2003 geleden dat men in Brugge een geboorte mocht meemaken. De eerste drie weken na de geboorte zijn bijzonder cruciaal in de ontwikkeling van een babydolfijn, omdat het immuunsysteem van een pasgeboren dolfijn nog heel zwak is. Zo haalt de helft van de zeezoogdieren het einde van het eerste levensjaar niet.