Primeur in Planckendael
- Details
- Categorie: Zoo-nieuws
- Laatst bijgewerkt: donderdag 30 augustus 2012 18:17
Kersvers koppeltje Lolita en Fernando kregen een kleintje, meteen de allereerste rode pandageboorte in de geschiedenis van Planckendael!
Kleintje bij de rode panda’s
Kersvers koppeltje Lolita en Fernando kregen een kleintje, meteen de allereerste rode pandageboorte in de geschiedenis van Planckendael! De pasgeboren panda is een echte camouflagekampioen, want het jong werd pas opgemerkt op 12 juni. Vermoedelijk was het dan al een paar dagen oud. Na de geboorte zijn de jongen zo’n twee à drie weken volledig blind en doof en blijven constant in het nest.
Dokter Francis kwam begin augustus op bezoek om het jong te chippen en het geslacht te bepalen: het is een meisje! De verzorgers hebben haar Nangwa gedoopt, Tibetaans voor ‘verschijning’. Een maand later is Nangwa voldoende aangesterkt om zelfstandig uit haar nestbox te kruipen. Sinds kort komt ze regelmatig naar buiten en verkent ze haar nieuwe omgeving.
Om vijanden te verschalken, zeult mama panda de baby vanaf dag 1 van nest naar nest. In Planckendael zijn er 7 nestboxen, waarvan 4 ondergronds. Mama Lolita gebruikt ze allemaal, zelfs in de toppen van de boom. Pas na 2 tot 3 maanden kunnen jongen zelf hun nest verlaten en op stap gaan. Na 5 maanden ruilen ze moedermelk in voor vast voedsel.
Kleine of rode panda’s leven in Azië en hebben de status kwetsbaar op de rode lijst van in hun voortbestaan bedreigde dieren. In tegenstelling tot hun grote zwart/witte naamgenoten, de reuzenpanda’s, zijn het geen beren. Ze behoren tot de familie van de katberen en hun verwantschap binnen de roofdieren is nog steeds niet duidelijk. Hun leefgebied, vooral in Nepal, wordt kleiner en kleiner. De bomen waar ze in leven, worden gekapt als brandstof voor huishoudens. Ook hun warme, zachte pels met roodbruine kleur is gegeerd.
Kleine panda’s zijn roofdieren, maar wel vooral vegetariërs. Hun hoofdvoedsel is lekkere verse bamboe, die ze vermalen met hun scherpe tanden. In Planckendael en de ZOO krijgen de dieren daarnaast nog pandacake. Een eigen recept met de nodige voedingstoffen en mineralen, speciaal voor panda’s bekje.
Ook in Zoo Antwerpen borrelt de liefde tussen mannetje Ibet en vrouwtje Phentok. Voorlopig zonder resultaat. Vorige zomer arriveerde Phentok, maar ze is nog heel jong. Hopelijk mogen we volgend jaar met “doopsuiker” langs.
Foto's: Planckendael