featured_header_zoonews.jpg

Arapaima’s in Nederland

Grootste zoetwatervis in enkele dierenparken

In enkele Nederlandse dierentuinen zwemmen sinds vorige week verschillende arapaima’s rond, de grootste zoetwatervissen ter wereld. Deze vissen hebben nu nog maar een afmeting van zo’n 30 centimeter.

2012-08-Emmen-Arapaima180In het wild komen ze voor in het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Het is een ernstig bedreigde diersoort. Toen een Nederlandse importeur van deze vissoort niet over de vereiste papieren beschikte, werd een groot aantal arapaima’s in beslag genomen. Ze zijn ondergebracht in de aquaria van Dierenpark Emmen, Artis en Diergaarde Blijdorp.

Arapaima’s leven in het Amazonegebied in meertjes die in drogere perioden afgesloten raken van vers zuurstofrijk water. De arapaima redt zich daar prima omdat hij zuurstof uit de lucht kan halen. Hij zwemt naar het wateroppervlak, neemt een hap lucht en duikt weer onder. In het water raken andere vissen verzwakt en vormen daardoor een makkelijke prooi voor de grote arapaima’s.

In Dierenpark Emmen zullen de nieuwe vissen te zien zijn in AmeriCasa, het overdekt Zuid-Amerikaanse regenwoud en in een groot bassin van de aquariumafdeling. De arapaima’s zijn inmiddels gewend aan het Nederlandse voer en zullen snel groeien. Uiteindelijk kunnen ze uitgroeien tot vissen van twee tot drie meter lengte en een gewicht van 200 kilo.