Egyptische tempel thuis voor olifantenstieren

Afgelopen weekend mocht ZOO Antwerpen opnieuw een olifant verwelkomen: Budi, een kleine olifantenstier die vanuit de Zoo van Dublin arriveerde. Na het vertrek van de vijf vrouwelijke olifanten uit de Egyptische tempel van Zoo Antwerpen naar Planckendael, wordt de tempel in Antwerpen nu stapsgewijs ingenomen door puberende olifantenstiertjes.

2012-07-ZooAntwerpen-Budi180Op vrijdag arriveerde de eerste gast, Budi, een stier van vier jaar oud en afkomstig uit de Zoo van Dublin, waar hij werd geboren op 17 februari 2008. Hij is het halfbroertje van Kai-Mook want zijn vader is ook Alexander. Zijn moeder heet Yasmin.
Budi mocht op zaterdag een eerste keer buiten, en zonder aarzelen ging hij op ontdekkingstocht in het buitenperk. Hij trompetterde op indrukwekkende manier alle buren wakker en speelde met de rubberband aan één van de bomen in het perk dat het een lieve lust was om naar te kijken. Hij is een bijzonder speelse, actieve jongeman! Het liefst van al duikt hij in het zwembad of crost hij door het zand. Kenmerkend aan Budi zijn z’n twee lange slagtanden. Trainingen met Budi verlopen doorgaans ook heel vlot, hij is een goede leerling en leert snel bij. Hij weegt maar ‘een paar’ kilo’s meer dan Kai-Mook: in april 2012 woog de jongeman 1578 kg, terwijl er bij zijn halfzus 1377 kg op de weegschaal verschijnt.

Aanstaande donderdag krijgt hij het gezelschap van Ming Jung uit Zoo Keulen. Hij is vijf jaar oud. In de herfst volgt dan nog een derde olifantje, Bun, 5 jaar, uit de Zoo van Tbilissi in Georgië. Het betreft hier Aziatische olifanten, net als hun voorgangers dus.
Budi verblijft tijdelijk in ZOO Antwerpen: hij is op doorreis naar Denver in de Verenigde Staten van Amerika. Hij vertrekt in de loop van de winter naar Amerika.

De Egyptische tempel de Antwerpse zoo werd aangepast naar pubermaten. Het hekwerk in de binnenverblijven kreeg een extra versteviging zodat de graaiende slurven geen verzorgers bij de lurven kunnen nemen. De middelste stal is zo omgebouwd dat ze dienst kan doen als verzorgingsstal. Het laden en lossen van olifanten wordt zo vergemakkelijkt.
   

2012-07-ZooAntwerpen-Budi420

     
Vanaf 10 jaar zijn stieren geslachtsrijp, dan zullen Ming Jung en Bun wellicht Antwerpen verlaten om zich bij een kudde te voegen en zich voort te planten. De stamboekhouder van deze bedreigde diersoort, de dierentuin van Blijdorp, bepaalt wie er met wie mag paren.