Primeur voor Zoo Antwerpen

ZOO Antwerpen is de eerste West-Europese zoo die de Balabac kantjils huisvest. Het koppeltje komt uit de Wroklaw Zoo (Polen), en trok eind juni in bij de twee slanke lori’s, London en Loempia. Ook in de natuur komen deze dieren op hetzelfde continent en in dezelfde biotoop voor. 

De nieuwkomers vindt men terug in het eerste verblijf links in het Nocturama. Daar zijn de dierenverzorgers ervaren in de verzorging van zulke dwerghertjes. De Javaanse kantjil Marshanda leeft al een tijdje harmonieus samen met het grote gezin slanke lori’s. Zij hebben hun stekje iets verder in het Nocturama, naast de Australische vissende ratten.

Het vrouwtje is geboren in maart 2012 en het mannetje is van november vorig jaar. Ze vormen samen een piepjong en piepklein kweekkoppeltje. Het nieuwe koppeltje Balabac kantjils heeft zijn naam te danken aan het eilandje op de Filippijnen waar ze voorkomen en bedreigd zijn door de jacht. Balabac kantjils eten miniporties groenvoer zoals een blaadje witloof, andijvie of venkel. Ook een partje avocado of een wortel, wat knolselder, nootjes, gedroogde dadels en pruimen lusten ze wel. Allemaal in kleine hoeveelheden in verhouding tot hun pluimgewicht van +/- 1,5 kg.

De twee hebben nog geen eigen naam gekregen, omdat een deel van de verzorgers op vakantie is en ze de gewoonte hebben om een poll op te maken. De naam met de meeste stemmen wint! Vast staat wel dat elk dier dat in 2011 geboren is, een naam krijgt die begint met een -m en voor 2012 wordt de eerste letter een -n.
  

2012-07-zooantwerpen420