featured_header_zoonews2.jpg

Kweekstier voor olifanten Planckendael overleden

 

Olifantenstier Hussein overlijdt ter plekke in Hamburg

Hussein, de kweekstier die normaal gezien vandaag zou aankomen in Planckendael vanuit Tierpark Hagenbeck in Hamburg, overleed bij het inladen net voor hij op transport vertrok. Tijdens het laden, kreeg de stier plots ademnood en viel neer. Ondanks intensieve diergeneeskundige zorgen, stierf de bull binnen enkele minuten.
Het transport van olifanten is altijd een heel delicaat gebeuren; er kan altijd iets mislopen. Elk dier heeft een eigen karakter en kan verschillend reageren. Nu wordt vooral gefocusd op de verhuizing van de damesolifanten op maandag 18 juni: alle vijf de vrouwtjesolifanten van ZOO Antwerpen zullen dan verhuizen naar Planckendael. Al meer dan een jaar wordt dit transport minutieus voorbereid. Alle dieren werden in het verleden al eerder vervoerd, alleen voor Kai-Mook is het de eerste keer. Zij heeft ondertussen verschillende wenningsoefeningen achter de rug, zoals het in en uit stappen in de container, met snoepjes als beloning.

Na het instappen worden de containers met een kraan op een vrachtwagen gehesen. De olifanten worden begeleid door hun vertrouwde verzorgers die de dieren voortdurend in de gaten houden via camera’s. Eerst vertrekken Kai-Mook, May Tagu en Phyo Phyo en in een tweede ronde verlaten Dumbo en Yu Yu Yin de ZOO. In Planckendael krijgen de dieren meteen eten en drinken en vooral veel rust.
 

2012-06-planckendael-olifant-dood-420


  
De betreurde olifantenstier Hussein was 40 jaar oud en bracht reeds 14 jongen voort. Hussein zou zich in Planckendael in de nieuwe olifantentempel in de ganse kudde mengen om alle vruchtbare vrouwen (YuYuYin en Phyo Phyo en binnen 2 jaar May Tagu) te bevruchten. Dit is een uiteraard zware tegenslag voor het kweekprogramma.

 

Er worden te weinig Aziatische olifanten geboren in dierentuinen. Om dit mee te veranderen, kiest Planckendael er resoluut voor om deel te nemen aan het internationaal kweekprogramma voor deze bedreigde diersoort. Hiervoor werd een gloednieuwe vijfsterrentempel gebouwd met voorzieningen voor een permanente man zodat die voor gezinsuitbreiding kan zorgen. Volgende week zullen de vijf vrouwtjes de tempel alleen moeten verkennen.


Foto: Tierpark Hagenbeck / Berlik