Groentetaart van 3 meter, klassiek concert én nieuw gouden boekje

2012-06-artis-mumba180Mumba, het derde olifantje dat ooit in Artis is geboren, wordt op maandag 18 juni één jaar. Artis viert dit door Mumba op haar verjaardag een 3 meter grote groente- en fruittaart te geven. Artis-bezoekers zijn van harte welkom om de olifantenverzorgers om 15.30 uur te helpen deze groentetaart op het olifantenperk klaar te maken. Daarna komen de olifanten naar buiten en wordt er voor Mumba gezongen terwijl de olifanten de taart gemaakt met appels, bananen, witlof, andijvie en meloenen opeten. Ondertussen vertellen de verzorgers over Mumba’s ontwikkelingen in het afgelopen jaar.

 
Babar

Symfonieorkest Con Brio heeft de verjaardag van Mumba aangegrepen om in het weekend voorafgaand aan haar verjaardag in Artis op te treden. In het prieeltje bij de flamingo’s spelen zij op zaterdag 16 en zondag 17 juni het klassieke stuk ‘Babar’. Met op de achtergrond de flamingo’s wordt het publiek meegenomen in de ontroerende avonturen en belevenissen van Babar, het olifantje dat liefdevol werd opgenomen door een oude dame in de grote stad, nadat zijn moeder is neergeschoten door een jager. Babar groeit op onder de mensen om later terug te keren naar het oerwoud waar hij tot koning gekozen wordt.
Het verhaal van Babar is geschreven door Jean Brunhoff en werd op pianomuziek gezet door de Franse componist Francis Poulenc. Deze voorstelling is natuurlijk ook voor kinderen en wordt om 10.30 uur en 14.00 gespeeld. Op zaterdag is er in het kader van de ZOOmeravonden ook een voorstelling om 17.00 uur.

 
Eén jaar in Artis

Mumba wordt op haar eerste verjaardag ook geëerd met een nieuw gouden boekje. In dit boekje, getiteld Eén jaar in Artis, wordt in kleine gedichtjes verteld over Mumba’s eerste levensjaar, over haar rol in de olifantenkudde en over haar ontwikkeling ten opzichte van de andere dieren die vorig jaar, tijdens de geboortegolf, in Artis zijn geboren.

 
Aziatische olifanten

Mumba is een Aziatisch olifantje (Elephas maximus). Ze is het afgelopen jaar elke dag 1 kilo aangekomen. Dit is normaal voor jonge olifanten. Mumba’s gewicht werd op de dag van haar geboorte geschat op 90 kilo. Nu weegt ze meer dan 400 kilo. De Aziatische olifant eet per dag ongeveer 80 tot 150 kg plantaardig voedsel. Olifanten zijn dagelijks bijna 18 uur bezig met eten. Daarbij produceert een volwassen olifant tot 100 kilo mest. Een jonge olifant zoals Mumba produceert per dag ongeveer 10 kilo mest. Olifanten hebben een erg snelle spijsvertering waardoor olifanten zelf niet alle voedingsstoffen uit hun eten opnemen. Olifantenmest is daarom erg geschikt om de bodem vruchtbaarder mee te maken.

Foto: Artis - Edwin Butter