featured_header_zoonews2.jpg

Sneeuwluipaardenkroost in Planckendael

 

Goed nieuws uit Planckendael

Op zaterdag 2 juni, in de late namiddag, beviel het nieuwe sneeuwluipaardenvrouwtje Lola voor de eerste keer. Zij kwam eind november over uit Duitsland en werd gelinkt aan het mannetje Kedar. Net op tijd voor het sneeuwluipaardenpaarseizoen dat loopt van december tot februari. Het klikte tussen de twee en op de valreep werd Lola gedekt. De draagtijd bij sneeuwluipaarden duurt ongeveer 100 dagen. 

De camera van de nestbox toont 2 kleine, schattige katjes dichtbij elkaar. De verzorgers hebben hen al zien drinken bij mama en alles lijkt goed te gaan. Voorlopig blijven de twee diertjes binnen in hun veilige nestbox. Bij geboorte zijn de jongen blind en volledig afhankelijk van hun moeder. De ouders krijgen open deur en kunnen dus zowel binnen als buiten rondlopen. Ook papa Kedar blijft in de buurt.
 

2012-06-planckendael-laila180Op verkenning

Het Mechelse dierenpark verwacht dat de sneeuwluipaardmama haar baby’s waarschijnlijk ten vroegste na 2 weken mee naar buiten durft dragen. Ze neemt de jongen dan bij het nekvel en legt ze ergens in het hoge gras of tussen rotsen op een, voor haar, veilige plaats. Na 6 weken komt de van op televisie bekende dierenarts Francis op bezoek. De jonge diertjes krijgen een chip ingeplant en dan zullen we hun geslacht kennen. Op dat moment krijgen ze ook hun naam. Op de leeftijd van ongeveer 2 maanden zijn de jongen zelf mobiel en verkennen ze ijverig hun omgeving.

 
Broers of zussen voor Laila

Begin 2010 brachten de verzorgers van Planckendael het sneeuwluipaardje Laila met de hand groot omdat de mama kort na de geboorte stierf. Laila woont nu in Engeland en is het halfzusje van de pasgeborenen. De getoonde foto's zijn van Laila, omdat de pasgeboren welpjes nog niet konden gefotografeerd worden.
 

Bedreigde diersoort

Sneeuwluipaarden zijn klimkampioenen en leven in de hooglanden van Centraal Azië. Ze zijn enorm schuw en moeilijk te spotten in de natuur. Bovendien blijven er nog maar 4000 à 6500 exemplaren van deze bedreigde diersoort over. Vooral in de Himalaya leven ze in conflict met de herders. De sneeuwluipaarden peuzelen regelmatig een geit of schaap op. Een gemakkelijke en beschikbare prooi, want hun natuurlijke maaltijden, de wilde bergschapen en geiten, verdwijnen door tussenkomst van de mens. Ook de illegale jacht voor hun prachtige pels gaat nog altijd door. Ook voor hun beenderen, penis en snorharen worden grote sommen neergeteld in de Chinese geneeskunde.

Planckendael ondersteunt een natuurbeschermingsproject van de Snow Leopard Trust in Mongolië. Op die manier worden de herders gecompenseerd voor het verlies van hun vee zodat ze de sneeuwluipaarden met rust laten. Wetenschappers van het project brengen samen met de plaatselijke bevolking de sneeuwluipaarden in kaart om ze te kunnen beschermen.
 

Foto: Planckendael