featured_header_zoonews.jpg

Artis laat brede variëteit van natuur zien

 

De zomer van de ‘vergeten’ dieren in Artis

De leeuw, de olifant en de gorilla zijn populaire dieren in Artis. Die kent iedereen. Iedere bezoeker gaat bij deze diersoorten langs. Veel andere diersoorten, die ook fascinerend zijn, trekken van nature veel minder bekijks. Mensen lopen aan deze dieren voorbij. Hier moet verandering in komen, vindt Artis. Om zo liefde en respect voor de natuur te stimuleren. Ook de minder bekende soorten zijn bijzonder. Wie kent de salamander die nooit volwassen wordt? En wie kent het kleinste hoefdiertje van de wereld, de kantjil, niet? Welk dier wordt altijd verward met een plant? Deze zomer vertelt Artis bijzondere, onbekende verhalen over 10 mooie, maar vergeten dieren.
 

2012-06-artis-vergetendieren420

 
Elke week een ander dier

Gedurende 10 weken staat in Artis iedere week een ander ‘vergeten’ dier centraal met een bijzondere activiteit, een speciaal voederpraatje en een route langs alle vergeten dieren. Ook zijn er filmpjes gemaakt samen met Aart Staartjes. Hij vertelt in het kort over ieder dier en legt uit waarom ze niet vergeten mogen worden.

 
2012-06-artis-vergetendieren180Aftrap ‘vergeten dieren-zomer’

Op donderdagochtend 7 juni trapt Artis de ‘zomer van de vergeten dieren’ af. De Afrikaanse wilde honden, de nummer drie van de vergeten dieren, krijgen voor het eerst in hun net vernieuwde verblijf een ‘prooi’ aangeboden dat aan een kabel getakeld is. Dit betekent dat de dieren hun vlees niet meer op een presenteerblaadje aangeboden krijgen, maar dat ze ervoor moeten werken. Ze moeten springen, trekken en samenwerken. Zo wordt hun natuurlijke jagersinstinct aangewakkerd. De Afrikaanse wilde hond wordt ernstig met uitsterven bedreigd. In het wild zijn er nog maar een stuk of 5000. In Artis worden ze vaak door de bezoekers vergeten omdat ze tegenover de populaire olifanten leven. Mensen staan dus altijd met hun rug naar de Afrikaanse wilde honden toe.

 
Foto's: Ronald van Weeren - Artis Zoo