featured_header_zoonews2.jpg

Zeehondenverblijf in ZOO Antwerpen weer open

2012-05-ZooAntwerpen-Zeehond In ZOO Antwerpen werd vandaag het zeehondenverblijf heropend, nadat het in volle glorie werd hersteld volgens de plannen uit 1908, waarbij zowel bezoekers als dieren optimaal kunnen genieten van de restauratie.

 

Zeehonden zwemmen vernieuwd verblijf in

Het zeehondenverblijf in ZOO Antwerpen is een geklasseerd stukje park. Het verblijf is een groot heuvelachtig terrein van 1.300 m2 grenzend aan de nieuwe leeuwencanyon. Het ganse verblijf werd onder handen genomen: de bergrivier stroomt weer, de 6 meter brede waterval spettert van de rotsen, de romantische bruggetjes voeren bezoekers voorbij de grappige zeehonden… Zeehonden Herbie, Queenie, Mamy, Nath en Eufrazie genieten er alvast van en genoten van de enkele zonnestraaltjes om luilekker languit te liggen op het strand van hun vernieuwd zwembad.

Omwille van de reconstructie van de monumentale gesculpteerde rotsen en de waterval, was het verblijf een lange tijd afgesloten om veiligheidsredenen. De overhangende waterpartij en de bergrivier werden terug in ere hersteld. Bovenaan, bij het reptielenverblijf, wordt de rots volledig herbeplant. Op die manier streefde de Zoo ernaar om de originele situatie van 1908 te herstellen. Tenslotte werden de twee bruggen die omlijst worden door een prachtige balustrade in de vorm van boomtakken, gedeeltelijk gereconstrueerd en gerenoveerd, waarbij ook de balustrade zijn oorspronkelijke looks weer kreeg.

Het zeehondenbassin met omliggend strand bevat nu zout water ipv zoet om het dierenwelzijn te bevorderen. Het zoute water verhindert oogproblemen. Het bassin heeft een biologische filterinstallatie met twee zandfilters in een gesloten watercircuit. Zo vermindert het waterverbruik drastisch, ook een duurzame doelstelling van de ZOO voor de toekomst.

ZOO Antwerpen probeert zoveel mogelijk regenwater te hergebruiken. Zo wordt het regenwater geleid naar het verblijf en naar de beplantingen. Grote bijkomende waterreservoirs werden bijgebouwd. Het regenwater zal gebruikt worden voor dagelijks werk zoals het schoonspuiten van het verblijf en voor het begieten van de aanplantingen.

Met deze realisatie sluit de ZOO een periode van werken af in het hartje van de tuin en kunnen de bezoekers weer ongestoord genieten van een mooi stukje natuur in het midden van de stad.

 

2012-05-ZooAntwerpen-Zeehond420

Foto’s: ZOO Antwerpen / Jonas Verhulst