featured_header_zoonews2.jpg

Eerste geboorte van doodshoofdaapje in Apenheul anno 2012

2012-05-Apenheul_babyboom

Afgelopen vrijdag mocht het Nederlandse Apenheul is het eerste baby-doodshoofdaapje van dit jaar begroeten! Het belooft een drukke lente te worden bij de doodshoofdapen, want de komende weken worden er nog zeker 25 baby’s verwacht in de groep.

 

Babyboom te verwachten

Blij verrast waren de dierverzorgers toen ze de moeder vanmorgen met een baby op haar buik zagen. De baby’s zijn relatief zwaar: ruim 1/7 van het lichaamsgewicht van de moeder. Voor deze nog jonge moeder dus een hele nieuwe ervaring en uitdaging. Gelukkig heeft ze veel oudere moeders in de buurt, waarbij ze de kunst heeft kunnen afkijken. En bij doodshoofdaapjes is oppas zo geregeld!

2012-05-Apenheul_babyboom-180Moeder en kind maken het goed en lopen gewoon los in het apenbos. Bezoekers kunnen al meteen op kraambezoek komen. Iedereen is welkom, bijvoorbeeld op zondag 13 mei. Moeders worden dan extra in het zonnetje gezet. Zij kunnen meedoen met de Apenmoedertest en daarmee de titel ‘SuperMoeder’ verdienen.
 
Leuk om te weten
Apenheul heeft de grootste groep doodshoofdaapjes van alle dierentuinen ter wereld! Alle baby’s worden eind van de lente/begin van de zomer geboren.

Als de paartijd begint, 'groeien' de volwassen mannetjes opeens een heel stuk. In hun weefsel slaan ze meer vet en water op. Het worden dan echte 'bodybuilders' met indrukwekkend brede schouders – erg aantrekkelijk voor de vrouwtjes. Wist je overigens dat doodshoofdaapjes communiceren door middel van meer dan 20 verschillende geluiden?
  

Foto's: Apenheul